Selecteer een pagina

Parkietenvoer

Parkietenvoer

Parkietenvoer

Parkieten ijn een van de meest voorkomende gezelschapsvogels in de wereld. Ze zijn vrij gemakkelijk te verzorgen, maar ze zijn klein en kwetsbaar voor veel, zoals sommige voedingsmiddelen.

Als je erover denkt een parkiet als huisdier te nemen, heb je je waarschijnlijk al een of meer van de volgende vragen gesteld.

Parkieten consumeren een scala aan voedsel. Ik weet niet zeker wat ik mijn parkiet moet voeren. Als dat het geval is, ben je hier aan het juiste adres, want we beantwoorden deze en andere vragen in deze post.

Parkieten consumeren een scala van voedsel.

Zaden, pellets, fruit, groenten, peulvruchten, en noten worden allemaal door parkieten gegeten. Beide dragen op de een of andere manier bij, of het nu is om parkieten te voorzien van de energie die ze overdag nodig hebben, of door hun dieet aan te vullen met de nodige vitaminen en mineralen.

Er zijn enkele voedingsmiddelen die nooit aan een parkiet gevoerd mogen worden, maar daar komen we later in deze post op terug. Als algemene regel geldt: vermijd het voeren van voor mensen geschikt voedsel aan je gezelschapsvogels, hoezeer ze er ook van kunnen genieten om erop te knabbelen.

Zaden

Hoeveel zaad neemt een parkiet dagelijks op? Een parkiet zal in de meeste situaties niet meer dan 1,5 tot 2 theelepels zaden eten.

Zaden zitten niet vol voedingsstoffen, dus ze kunnen niet de vitamines, mineralen of eiwitten vervangen die je parkieten uit allerlei bronnen, waaronder groenten en peulvruchten, nodig hebben.

Hieronder volgt een lijst van zaden die geschikt zijn voor parkieten (met in het achterhoofd dat een dieet met alleen zaden een no-go is).

 • Zaden van gierst
 • Zonnebloempitten (vetmestend, dus consumeer ze met mate)

Voor geen enkele parkiet is een dieet van alleen zaden aan te bevelen. Ze kunnen een tekort aan vitaminen en mineralen krijgen, en allerlei gezondheidsproblemen, variërend van dermatitis tot botproblemen.

Pellets

Pellets helpen je uit de nood als je niet zeker weet wat je je parkieten moet voeren als je van huis bent. Je hoeft er niet aan te denken dat je vogels honger zullen lijden als je op je werk bent, als je ze in het parkietenvoerbakje doet.

Hoewel ze hun voordelen hebben, zoals dat je parkieten gevoed kunnen blijven met weinig tot geen inspanning van jouw kant, hebben ze ook nadelen.

Omdat de meeste pellets van granen gemaakt zijn, moet je er rekening mee houden dat ze niet in de plaats komen van het andere voedsel dat je je parkieten moet geven. Ze moeten dagelijks vers fruit, zaden, noten en groenten binnenkrijgen, ook al is dat in beperkte hoeveelheden.

Pellets zijn een leuke keuze voor als je van huis bent, maar ze zijn niet erg voedzaam, dus vertrouw er niet te veel op.

Noten

Als je geen pellets en zaden meer heb, wat moet ik mijn parkiet dan voeren? Je kunt ze noten voeren als je wilt. Noten bevatten heilzame antioxidanten en omega-3 essentiële vetzuren, maar toch hebben ze, net als andere voedselklassen, nadelen.

Hier is een lijst van noten die veilig zijn om aan je parkieten te voeren:

 • Amandelen
 • walnoten

Schimmelbesmetting komt het meest voor in pecannoten, pistachenoten, en pinda’s. Als de schimmel geen toxine bevatte, zou hij niet zo schadelijk zijn.

Wij worden niet ziek van het consumeren van een beschimmelde pinda omdat ons lichaam groot genoeg is om het gif op te nemen en af te geven zonder dat het mogelijk dodelijke gevolgen heeft.

Het lichaam van een parkiet is niet te vergelijken met dat van een mens. Omdat ze kleiner en kwetsbaarder zijn, kunnen zelfs licht giftige stoffen hen doden. Hoewel noten een uitstekende aanvulling zijn op het dieet van je parkiet, moeten pinda’s kost wat kost vermeden worden.

Leer de tekenen van schimmel op een noot herkennen, zodat je je parkieten alleen de veiligste noten kunt geven.

Welke vruchten kunnen grasparkieten eten?

Er zijn er genoeg, maar net als bij groenten moet je zeker weten dat ze gezond zijn voor je ze gebruikt. Dit betekent dat je zowel die moet vermijden die spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken of schadelijk zijn door hun hoge suikergehalte, als die welke pesticiden bevatten.

Koop, als het enigszins kan, biologisch fruit in een supermarkt of op een boerenmarkt. Vruchten kunnen ongeveer 5-10% van het gewone dieet van een parkiet uitmaken, dus geef ze niet te veel voer.

Hier zijn enkele voorbeelden van fruit dat gezond is om aan je parkieten te voeren.

 • Appels
 • Mandarijnen
 • Bananen
 • Mango
 • Meloenen
 • Ananas
 • Watermeloen
 • Perziken
 • Bramen

Je mag je parkieten ook kersen, abrikozen, en andere ontpitte vruchten aanbieden, maar je moet eerst de pitten of zaden eruit halen. Ze kunnen verstikkingsgevaar opleveren, dus vermijd ze ten koste van alles.

Groenten en fruit

Als het om grasparkieten voer gaat, zijn groenten een van de veiligste keuzes. Ze bevatten lang niet zoveel suiker als fruit, maar je moet altijd voorzichtig zijn.

Parkieten horen bladgroenten te eten, maar sommige daarvan kunnen hoge gehalten aan pesticiden bevatten (zoals spinazie, bijvoorbeeld).

Doe altijd je huiswerk voor je een nieuwe vorm van groente in het dieet van je vogels introduceert. Je kan het altijd aan de dierenarts vragen.

Hier zijn een paar groenten die gezond zijn om aan je parkieten te voeren.

 • Wortelen
 • Aspergen
 • Pompoen
 • Bieten
 • Broccoli
 • Kool in kleine hoeveelheden

Al deze groenten zijn gezond, maar ze kunnen alleen in kleine hoeveelheden gegeten worden. Bij overmatig eten kunnen sommige groenten spijsverteringsstoornissen veroorzaken door hun hoge watergehalte.

Granen

Als het gaat om het voeren van granen aan parkieten, zijn er verschillende standpunten. Granen zijn niet zo rijk aan vitaminen en mineralen als sommige andere voeders die je je parkieten kunt voeren, en ze bevatten niet zoveel eiwitten als peulvruchten.

Maar als je gezelschapsvogels granen lekker lijken te vinden, kun je ze ze als traktatie geven. Er zijn mensen die hun grasparkieten brood voeren omdat ze dat lekker lijken te vinden. Niet alle broden zijn echter geschikt voor parkieten.

Als je toch moet toegeven aan de brood-etende gewoonten van je parkietenpaar, kies dan liever een evenwichtige, volkoren broodsoort dan een die veel suiker en conserveringsmiddelen bevat. Sandwichbrood is het ergst omdat er veel ingrediënten in zitten om het langer vers te houden.

Als het gaat om het toevoegen van granen aan het dieet van je parkieten, is gekookte haver een goedkopere, gezondere keuze.

Traktaties

Wat kunnen grasparkieten eten qua traktaties? Vrijwel alle voedingsmiddelen kunnen traktaties worden als je parkieten ervan houden. Sommige parkieten worden gek van fruit, bijvoorbeeld, en omdat fruit nooit meer dan 5-10% van hun dagelijkse voeding mag uitmaken, kun je het als traktatie gebruiken.

Andere soorten, zoals de commerciële traktaties die gemakkelijk verkrijgbaar zijn, zijn een kwestie van hit and miss. Sommige parkieten vinden ze lekker, maar er zijn er ook die ze kunnen weigeren.

Tot overmaat van ramp zijn de meeste honingsticks te rijk aan suiker en bevatten ze ook te veel aan elkaar geplakte zaden. Daarom moeten ze maar af en toe aangeboden worden.

Kortom, fruit is de beste soort traktatie die je parkieten kunt geven en je kunt het gebruiken om je vogels te helpen leren praten.

Mineralen en vitaminen

Bij parkietenvoeding zijn vitaminen en mineralen belangrijk. Ze zitten in verse groenten en fruit, en daarom is het voeren van je parkieten met alleen pellets of zaden onvoldoende.

Afhankelijk van de leeftijd of bijzondere gezondheidsbehoeften van je vogel, kun je aanvulling met vitaminen en mineralen nodig hebben. Baby parkieten, bijvoorbeeld, hebben een grotere behoefte aan calcium dan eierleggende vrouwtjes.

Er kunnen een aantal tekorten ontstaan bij parkieten die niet genoeg vitaminen en mineralen uit hun voeding krijgen. In de meeste gevallen ontwikkelen ze een dof verenkleed en vertonen ze tekenen van vermoeidheid.

Sommige parkieten kunnen zenuwachtige symptomen ontwikkelen als gevolg van ernstige tekorten aan vitaminen en mineralen. Dit wordt meestal verholpen door een vitamine B-complex in te nemen. Een tekort aan vitamine A kan problemen met het gezichtsvermogen veroorzaken.

Wat drinken parkieten

Het is niet alleen belangrijk wat je parkieten eten, maar ook wat ze drinken. Water zou de enige drank moeten zijn die aan parkieten gegeven wordt; geen frisdrank, bier, of andere alcoholische dranken moeten ze krijgen. Al deze kunnen een bedreiging voor ze vormen.

Je moet controleren of de drinkbak goed werkt om er zeker van te zijn dat je parkietenpaar gedurende de dag voldoende schoon water krijgt.

Je kunt je parkieten beter flessenwater aanbieden in plaats van kraanwater als je weet dat het veel chloor bevat of niet van een veilige en betrouwbare bron komt. Maak de drinkbak elke dag of om de twee dagen schoon.

Een goed uitgebalanceerd dieet voor parkieten

Wat kunnen parkieten in een perfecte wereld eten? Ook al kunnen parkieten zich tamelijk goed aanpassen aan nieuw voedsel, toch kunnen ze geen dieet hebben dat overmatig rijk is aan het ene, terwijl er een tekort is aan het andere.

Dat betekent dat je je grasparkiet nooit alleen zaden of pellets moet geven. Parkieten consumeren in het wild van alles, van insecten tot graszaden, dus een gevarieerd dieet is ideaal.

Omdat zaden zo veel vet bevatten, lopen je gezelschapsvogels toch het risico zwaarlijvig te worden. Pellets daarentegen stimuleren de spijsvertering van een parkiet niet voldoende, wat kan leiden tot lever- of nierproblemen, winderigheid, of spijsverteringsstoornissen in het algemeen.

Wat kunnen vogels, behalve vogelzaad, nog meer eten? Op dagelijkse basis is dit een voorbeeld van het beste voedsel voor parkieten.

 • Groenten maken 20% van het dieet uit.
 • Vruchten vormen 5% van het dieet.
 • Pellets of een combinatie van pellets en zaden kunnen tot 75% van het dieet uitmaken.
 • Eenmaal per maand worden honingsticks als traktatie aangeboden.
 • Water wordt dagelijks vervangen.
 • Peulvruchten kunnen tot 10% van iemands dieet uitmaken.
 • Gekookte linzen, kikkererwten, of spliterwten zijn allemaal goede bronnen van eiwitten.
 • Noten kunnen ook essentiële vetzuren aan grasparkieten leveren.

Wat geef je je parkiet te eten?

Je kunt je parkieten goed voeren nu je weet wat parkieten kunnen eten. Al het voedsel, of het nu zaden of verse groenten en fruit zijn, moet de juiste grootte hebben voor je vogel. Omdat parkieten klein zijn, kunnen ze gemakkelijker eten als je het in kleine stukjes snijdt.

Als je van plan bent een nieuw voedsel aan het dieet van je parkieten toe te voegen, doe dan eerst je onderzoek om zeker te zijn dat het absoluut gezond is. Als je deze informatie niet online kunt vinden, raadpleeg dan je dierenarts. Pellets moeten de voornaamste voedingsbron zijn, maar je kunt je gezelschapsvogels soms zaden aanbieden in kleine hoeveelheden.

Wat is de juiste manier om mijn parkiet vruchten en groenten te laten eten? Je zult je best moeten doen om je parkietenpaar ervan te overtuigen dat deze het proberen waard zijn omdat ze rijk zijn aan vitaminen en mineralen. Probeer zo veel mogelijk veilige vruchten en groenten uit, en neem geen genoegen met nee als antwoord.

Voeder- en drinkbakken voor je parkieten moeten zo schoon mogelijk gehouden worden, dus trek wat tijd per dag uit om ze te ontsmetten. Leg een cuttlebone of een mineralenblok in de kooi, zodat je vogels er aan kunnen pikken en waardevolle mineralen binnenkrijgen.

Welke voedingsmiddelen eten parkieten niet

Om je een voorbeeld te geven, chocolade kan uiterst schadelijk zijn voor een aantal huisdieren, waaronder katten en honden, naast gezelschapsvogels. Veel dieren raken ernstig bedwelmd door deze vorm van voedsel, en als niet onmiddellijk medische hulp wordt ingeroepen, kan dat de dood tot gevolg hebben.

Koffie, thee, gefrituurd voedsel, vet voedsel, zuivelproducten en alcohol mogen nooit aan je parkiet gegeven worden.

Wat zouden parkieten eten dat ze niet mogen eten? Vruchten kunnen in sommige gevallen net zo giftig zijn als menselijke voedingsmiddelen. Pesticiden kunnen in grote hoeveelheden in vruchten aanwezig zijn.

Aardbeien en kersen, bijvoorbeeld, behoren tot het zogenaamde “vuile dozijn” voedingsmiddelen die meer kwaad dan goed kunnen doen.

Bekijk de lijst van voedingsmiddelen die giftig zijn voor vogels die we hieronder hebben samengesteld. dertiende)

 • Knoflook en ui
 • Avocado (avocado)
 • Chocolade
 • Voedingsmiddelen die veel suiker, natrium en vet bevatten
 • Snoep dat suikervrij is (het bevat xylitol, dat giftig kan zijn voor dieren)
 • Pinda’s (ze kunnen beschimmeld zijn en ernstige ademhalings- of spijsverteringsproblemen bij parkieten veroorzaken)
 • Van melk afgeleide producten
 • Koffie of thee met cafeïne
 • Paddenstoelen
 • Crackers (kroepoek)
 • Sommige vruchtenpitten of pitten

Heeft mijn vogel grind of grit nodig?

Duiven hebben grit of grind nodig om voedsel goed te kunnen verteren. Dat gebeurt echter alleen omdat ze zaden eten zonder de schil te verwijderen.

Men heeft lang geloofd dat grind of gruis aan het dieet van een parkiet toegevoegd moest worden om ze te helpen met hun verteringsproces.

Dit is een complete mythe en als je al een tijdje parkieten hebt, heb je vast wel gemerkt dat ze tijdens het eten een beetje rommel maken – vooral omdat ze de schil van de zaden verwijderen voor ze de pit inslikken.

Je gezelschapsvogels grit of grind geven kan zelfs gezondheidsproblemen veroorzaken die variëren van de nieren tot neurologische problemen, en zelfs parkieten diarree.

Er zijn parkieten die last kunnen krijgen van verstoppingen van het maag-darmkanaal als ze te veel grit binnenkrijgen. Dit is een mogelijk levensbedreigend scenario, dus vermijd het geven van grit aan je grasparkieten.

Wat voor soort mensenvoer eten parkieten?

Als mijn vogelvoer op is, wat moet ik mijn parkiet dan voeren? Als je je gezelschapsvogel mensenvoer geeft, wees dan voorzichtig, want bepaalde voedingsmiddelen, zoals chips of pretzels, kunnen veel zout bevatten en een ernstig gezondheidsrisico vormen voor je parkiet.

Je kunt ook een hardgekookt ei aan je parkiet voeren. In deze situatie zijn zuivelproducten uit den boze omdat veel gezelschapsvogels zijn lactose-intolerant. Groenten en fruit in kleine hoeveelheden zijn over het algemeen gezond.

Tenslotte, alleen omdat je parkietenpaar geïnteresseerd is in wat je dagelijks eet, wil dat nog niet zeggen dat je dieet een goed dieet is voor gezelschapsvogels. Dit dilemma kun je in de toekomst vermijden door een zaad- en pelletmix in bulk te kopen.

Als je vragen hebt over wat je je parkiet moet aanbieden, raadpleeg dan eerst je dierenarts.

Click to rate this post!
[Total: 50 Average: 5]
Bol 7-daagseBol 7-daagse