Selecteer een pagina

Valkparkiet

Valkparkiet

Een korte introductie

Als je overwogen hebt een valkparkiet eigenaar te worden, maar je weet niet hoeveel zorg en aandacht dit soort vogel als huisdier nodig heeft, dan ben je op de perfecte plaats terechtgekomen. 

In dit bericht bekijken we alles wat je over deze vogel wilt weten, van zijn oorsprong en geschiedenis tot zijn voedingsbehoeften, lichaamsbewegingseisen, en nog veel meer. Lees verder om uit te vinden of het de perfecte vogel als huisdier voor je is!

Levensverwachting

16 tot 26 jaar

Lengte

30 cm

Gewicht

70 - 115 g

Oorsprong

Australië

Familie

Kakatoes

Verblijf

Volière of een grote kooi

Minimale afmeting

Minimaal 60 cm breed, bij voorkeur minimaal 100 cm

Belangrijk feitje

Een van de eerste dingen die je over valkparkieten kunt leren is dat ze lang leven, met velen die 20 jaar of ouder worden.

Daardoor is leren hoe je voor een valkparkiet moet zorgen een langdurig proces. Het feit dat valkparkieten zo’n voortreffelijke persoonlijkheid hebben is de belangrijkste reden dat ze in de loop van de tijd zo beroemd zijn geworden.

Ze kunnen goed opschieten met zowel andere valkparkieten als hun menselijke vrienden, omdat ze komisch, energiek en knuffelig zijn. In tegenstelling tot andere soorten gezelschapsvogels, vooral papegaaien van grote afmetingen, is een valkparkiet een kleine vogel.

Valkparkieten zijn vogels die behoren tot de kaketoes. Valkparkieten kan geleerd worden te reageren op handgebaren en andere stimuli, maar ze zijn niet de beste om ze te leren communiceren.

Deze vogel is een fluiter, wat betekent dat als ze van jou of hun vriend houden, ze liever een fluitende serenade in elkaar zetten dan een lang gesprek te voeren.

Welke soorten je ook bekeken hebt bij je poging er een te kiezen, houd er rekening mee dat het echt sociale vogels zijn die het niet goed doen als ze lange tijd alleen in hun kooi gelaten worden.

Oorsprong en geschiedenis

Wist je dat de Outback, een gebied in het noorden van Australië, het thuis is van de meeste wilde kaketoe’s?

Ze hebben een lange weg afgelegd sinds ze aan het eind van de 18de eeuw voor het eerst ontdekt en taxonomisch ingedeeld werden, maar ze leven nog steeds in het wild.

Kaketels werden pas in het begin van de twintigste eeuw algemeen als gezelschapsvogels, en dat was te danken aan hun volgzame aard. Hoewel hun uitvoer in Australië verboden is, vind je ze nog steeds te koop in dierenwinkels, maar de vogels zijn nu afkomstig uit in gevangenschap gehouden voorraad.

Robert Kerr beschreef de valkparkiet voor het eerst in 1893, en hij kreeg de naam Psittacus hollandicus. De vogel kreeg echter een eigen geslacht en staat nu bekend als Nymphicus hollandicus.

Worden valkparkieten als papegaaien beschouwd? Nee, helemaal niet. Kaketvogels staan niet bekend als papegaaien, maar eerder als kaketoes, ondanks het feit dat ze groter zijn dan hun verre parkietverwanten (want ze delen veel van hun biologische kenmerken met de Cacatuidae familie). Kaketoe en valkparkiet, daarentegen, zijn twee verschillende vogels.

Hoewel de dingen in de loop der jaren drastisch veranderd zijn, hadden valkparkiet-eigenaars aanvankelijk weinig of geen inzicht in de mate van behandeling die ze moesten geven, wat de reden is dat slechts een handvol van de eerste uit Australië ingevoerde exemplaren het overleefden.

Natuurlijke habitat en geboortestreek

Deze vogels komen oorspronkelijk uit Australië, maar ze verkiezen de noordelijke streken van het continent, waar een droog en heet klimaat heerst.

Valkparkieten zijn zeldzaam in de kustgebieden van het continent, en ze leven ook niet in Tasmanië.

Een wilde valkparkiet geeft de voorkeur aan dorre akkers en graslanden, waar hij een scala van vruchten, zaden en planten eet.

De meesten consumeren wat verder in de zomer voorhanden is en in overeenstemming is met hun dieet, dat kan variëren van insecten en larven tot stuifmeel of wormen.

Valkparkieten leven graag in grote zwermen omdat ze erg actief, sociaal en speels zijn. Boeren in Noord-Australië kunnen erover klagen dat ze hun gewassen en fruitbomen opeten, omdat er zoveel van zijn in sommige streken.

Een kenmerk dat deze soort onderscheidt van andere (o.a. de parkiet) is dat valkparkieten niet naar steden trekken als het voedsel schaars is.

Ze behelpen zich met wat ze hebben, en zelfs als ze lange afstanden moeten afleggen om voedsel en water te vinden, blijven ze uit de buurt van de kusten, waar de meeste steden van Australië liggen.

Valkparkiet

Een valkparkiet als huisdier

Een valkparkiet als huisdier krijgen is een grote verantwoordelijkheid waar niet iedereen tegen opgewassen is. Je moet ervoor zorgen dat je valkparkieten een voedzaam dieet krijgen en dat hun huiskamer zo goed mogelijk wordt schoongemaakt, maar er zijn ook andere aspecten om rekening mee te houden.

Omdat valkparkieten luidruchtiger zijn dan andere vogels en graag sociaal zijn, zijn ze misschien niet het ideale huisdier voor iemand die geen geduld of tijd heeft, of niet tegen vogelgeluiden in het algemeen kan.

Valkparkieten Om ervoor te zorgen dat zelfs aan de meest elementaire behoeften van valkparkieten voldaan wordt, zul je een financiële investering moeten doen die de aankoop omvat van een vogel kooi, uitrusting zoals een vogel voederbak, drinkbak, vogel speelgoed dat je om de paar dagen zult moeten vervangen om te voorkomen dat de vogels zich vervelen, zitstokken, en andere voorwerpen.

Het is ook een goed idee om met je valkparkietenpaar naar een vogelarts te gaan zodra je ze krijgt, alleen al om zeker te zijn dat je veilige gezelschapsvogels krijgt.

Als je al een valkparkiet hebt en er een partner aan toe wilt voegen, wacht dan tot de vogels zich bij elkaar op hun gemak voelen voor je ze in hetzelfde verblijf zet.

Persoonlijkheid en temperament

Een van de eerste dingen die je over de valkparkiet zou kunnen leren is dat ze een geweldige persoonlijkheid hebben. Dat is waar, en het is daardoor dat ze een van de meest voorkomende gezelschapsvogels in Noord-Amerika, en ook in Europa, geworden zijn.

Mannetjes en vrouwtjes hebben een verschillend temperament, waarbij de eerste veel luidruchtiger zijn dan hun vrouwelijke tegenhangers.

Als ze niets te zeggen hebben, kunnen meisjes communiceren of ze nog zin hebben om met je te praten of om voedsel, water of lekkers te vragen. Afgezien daarvan zullen ze niet veel ophef maken.

Valkparkieten, ongeacht het geslacht, hebben veel sociaal contact nodig om tevreden te zijn. Daarom verdient het de voorkeur om vanaf het begin een paartje vogels te kopen, hetzij uit dezelfde dierenwinkel, hetzij van dezelfde kweker, zodat de vogels met elkaar vertrouwd zijn.

Vrouwtjes zijn volgzamer en lieflijker dan mannetjes. De enige tijd van het jaar waarin alle geslachten een beetje gek lijken te zijn is tijdens hun broedseizoen.

Vrouwtjes zijn rustiger dan hun mannelijke soortgenoten, maar als je hun avances probeert af te weren, hetzij op jou, hetzij op de voorwerpen in hun huiskamer, kunnen de laatste bitcherig en gewelddadig worden.

Training en gedrag

Je zult ze bijna altijd leren reageren op bepaalde handsignalen of andere visuele tekens als je eetbare beloningen gebruikt.

Maar voor je je gezelschapsvogel nieuwe kunstjes begint te leren, moet je eerst zorgen dat ze veilig en ontspannen zijn.

Lange en vermoeiende trainingssessies zullen een valkparkiet frustreren, dus kun je de klus het beste ’s morgens vroeg aanpakken, als de vogel goed gevoed en uitgerust is.

Verder moeten de trainingssessies in een rustige omgeving plaatsvinden, liefst vlak naast het hok, zodat de valkparkiet begrijpt dat hij of zij zich in een veilige ruimte kan terugtrekken als er iets misgaat. Elke dag zijn twee of drie korte sessies van 10 minuten te verkiezen boven één lange.

Praat tegen de vogel en overlaad hem met lof, vooral als de valkparkiet het kunstje flikt waar je om gevraagd hebt. Heb moed en doorzettingsvermogen, en zorg ervoor dat je gezelschapsvogel zich steeds op zijn gemak voelt.

Bewegen

Als een valkparkiet in de week niet genoeg beweging krijgt, zal hij of zij overgewicht krijgen en ongelukkig worden. De meeste kooien die tegenwoordig te koop zijn, zijn niet in staat de hoeveelheid ruimte te bieden die een valkparkiet nodig heeft.

Hoewel het hebben van een zo groot mogelijke kooi een goed idee is, moet je er ook rekening mee houden dat je je tamme valkparkiet er een keer per dag, of tenminste om de paar dagen, uit moet halen om de vogel wat beweging te laten krijgen door in de kamer rond te vliegen.

Een oplossing voor het bewegingsprobleem is de valkparkiet alleen te laten vliegen.

Sommige vogels willen ook wel met je apporteren als je ze een traktatie aanbiedt. Anderen zullen aan een touwtje trekken als je het naar je toe trekt (zoals een katje zou doen). Doe een poging om regelmatig met je gezelschapsvogel te spelen.

Hoewel we niet zouden aanraden je valkparkiet mee te nemen voor een wandeling in de tuin, vooral als hij nog nooit uit zijn kooi is geweest, kun je een veilige omgeving voor spel en beweging bieden in een kamer in je huis.

Zorg ervoor dat de ramen en deuren dicht zijn, dat er geen gaten of kieren zijn waar de valkparkiet doorheen zou kunnen vallen, en dat alle mogelijk gevaarlijke voorwerpen, zoals ventilatoren verwijderd zijn.

Vocalisatie en expressie

Als je je vogel als huisdier hebt gekregen, is een van de belangrijkste valkparkiet feiten die je kunt leren kennen de geluiden die ze maken als ze blij, verdrietig, ziek, of in een andere situatie zijn die erop kan wijzen dat er iets mis is.

Hieronder volgen enkele van de meest populaire valkparkietgeluiden.

  • een gekrijs
  • het geluid van getjilp
  • het sissen
  • Het uitvoeren van vocalen (fluiten)

Een valkparkiet zal gillen als reactie op dreiging, overstimulatie, lawaaierige en onverwachte geluiden, en alles wat de vogel maar bang maakt. Als je bijvoorbeeld veel van je huishoudelijk werk in de keuken doet en het er erg lawaaierig is, is het misschien geen goed idee je valkparkietkooi daar te houden.

Valkparkieten krijsen komt vaak voor bij eenzame of verveelde gezelschapsvogels.

Als het op tjilpen aankomt, doen de meeste valkparkieten dat als ze ontspannen en sociaal zijn. Als je thuiskomt van je werk en tijd begint door te brengen met je gezelschapsvogel, zal hij beslist tjilpen.

Wanneer een valkparkiet een mens of een andere vogel probeert te bedreigen, maakt hij een sissend geluid. Valkparkieten maken dit geluid vlak voordat ze in de meeste gevallen bijten, dus vlucht als je je vogel als huisdier hoort sissen.

Valkparkieten fluiten (zingen) als ze blij zijn, als ze met een nieuw speeltje spelen, of als ze de aandacht van een partner proberen te trekken.

Zoals je ziet maken deze vogels allerlei geluiden, en ze kunnen zelfs geleerd worden sommige woorden na te bootsen die wij, mensen, zeggen. Mannetjes zijn beter dan vrouwtjes in het imiteren van menselijke spraak. Deze gezelschapsvogels voldoen niet aan de behoeften van potentiële huisdierouders die een rustige vogel nodig hebben omdat ze een beetje lawaai maken.

Kleuren en kenmerken

Als het over de grootte van valkparkieten gaat, moet je weten dat, hoewel deze vogel niet bijzonder groot is, de meeste volwassen vogels uiteindelijk tussen de 12 en 13 centimeter lang worden. Eén ding om in gedachten te houden is dat hoe groter ze zijn, hoe meer ruimte ze in hun kooi nodig hebben.

De standaard valkparkieten die je in de meeste dierenwinkels ziet, zijn het product van langdurige genetische mutaties.

Omdat mannetjes en vrouwtjes speciaal op hun kleurkenmerken zijn gefokt, komen valkparkieten nu in een breder scala van kleurvariaties voor dan vroeger.

Kleurmutaties worden veroorzaakt door een combinatie van genetica en de hoeveelheid melanine en lipochromen in het lichaam van de valkparkiet.

Lipochromen zijn verantwoordelijk voor rood en geel, terwijl melanine verantwoordelijk is voor blauw, bruin en grijs. Lipochromen overtreffen melanine bij een gele valkparkiet.

Er zijn drie soorten kleurmutaties: dominante, geslachtsgebonden, en recessieve. Bijvoorbeeld, een valkparkiet met de kleuren lime en platina is het product van een geslachtsgebonden mutatie. Recessieve mutaties komen bij minder individuen voor, zoals lutino mutaties, die ervoor zorgen dat het verenkleed van de valkparkiet verstoken is van melanine.

Daardoor zijn de twee kleuren die in dierenwinkels het meest voorkomen zilver en grijs, die beide dominante mutaties zijn. De kleur van een vogel als huisdier heeft geen invloed op zijn gezondheid, uiterlijk, persoonlijkheid, of trainingscapaciteit.

Valkparkietenverzorging

Valkparkieten worden redelijk oud. Als je er een of een paar koopt of in huis neemt, ga je in feite een verbintenis aan voor de lange termijn, want ze leven ergens tussen 17 en 25 jaar.

Het is niet ongewoon dat een valkparkiet tot 30 jaar leeft als hij de juiste behandeling krijgt.

Gelukkig houden zelfs mensen zonder eerdere ervaring met het bezitten en verzorgen van vogels valkparkieten als huisdier.

Zet de kooi op een vogelvriendelijke plaats, zoals een rustig kantoor, slaapkamer, of eetkamer, liever dan op een lawaaierige of stinkende plaats, zoals de keuken.

Er moeten minstens twee zitstokken met verschillende texturen, diktes, en hoogtes in de behuizing zitten. Als je valkparkiet geen paar heeft, kun je minstens 30 tot 60 minuten per dag met ze bezig zijn.

Valkparkieten hebben baat bij dagelijkse baden, dus geef je gezelschapsvogel een bakje water of benevel hem 1-3 keer per week met water met behulp van een spuitfles.

Voeding en dieet

Valkparkieten eten een verscheidenheid aan voedsel. Ze gedijen goed op een goed uitgebalanceerd dieet, en ook op dagelijkse beweging en veel sociaal contact. Hier volgen enkele ideeën over wat je je valkparkiet als huisdier moet voeren.

  • Groenten en fruit (12-25 procent )
  • Kiemende peulvruchten en zaden (tot 25 procent )
  • Pellets en zaden die gedroogd zijn (tot 50 procent )

Ze eten alles van asperges en kool tot boerenkool, pastinaak, tomaten en aardappelen als het om groenten gaat. Appels en abrikozen (zonder pitten en zaden), meloen, en peren zijn enkele van de vruchten die je je valkparkiet kunt aanbieden.

De volgende voedingsmiddelen mogen nooit in het dieet van een valkparkiet gebruikt worden:

  • Chocolade
  • Avocado
  • Alcohol

De meeste vogelveterinairen raden af om valkparkieten menselijke voeding te geven. En als je geen valkparkietenvoer meer hebt, is het veel gemakkelijker om wat erwten en bonen te koken en een kleine portie aan je gezelschapsvogels te serveren dan ze commercieel brood, chips, of andere menselijke traktaties te voeren.

Valkparkieten zijn berucht om het knabbelen aan bloemen, daarom kun je je gezelschapsvogels soms kikkererwt, jonge brandnetels, of paardenbloemen voeren om het interessant te houden.

De voedsel- en waterbakjes van je valkparkieten moeten regelmatig gewassen worden, of je dat nu elke dag of om de paar dagen doet. Ze kunnen een gevaar voor de gezondheid worden als je dit niet doet, want er kunnen grote hoeveelheden bacteriën en schimmels op groeien.

Gezondheidsproblemen en veel voorkomende ziekten

Wat is de ziekte die een valkparkiet het meest waarschijnlijk zal krijgen? Valkparkieten kunnen, net als de meeste gezelschapsvogels, medische problemen krijgen als ze niet goed verzorgd worden, maar ze kunnen ook ziekten oplopen van andere besmette vogels die hun huiskamer delen.

Valkparkieten zijn vogels die tot de valkparkieten behoren
Diarree, gewichtsverlies, gebrek aan eetlust, en veelvuldig oprispingen zijn allemaal tekenen van gastro-intestinale gistinfecties. Leververvetting komt het meest voor bij parkieten die geen evenwichtige voeding krijgen, vooral bij vogels die van zaden afhankelijk zijn als hun voornaamste voedingsbron.

Voortplantingsproblemen kunnen ook door dieetproblemen veroorzaakt worden, maar het is een feit dat ze deze soort vaker treffen dan andere.

Voortplantingstumoren, eileiderverzakking, en andere problemen kunnen deze vogels treffen, maar ze komen vaker voor bij gezelschapsvogels die niet in paren leven. Houd de doen en laten van je vogel in de gaten voor ongewone veranderingen en breng ze zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Soortgelijke vogels

Als je de valkparkiet leuk vindt kan je ook eens inlezen over de volgende vogels:

Click to rate this post!
[Total: 100 Average: 4.7]
Bol 7-daagseBol 7-daagse