Selecteer een pagina

Vogel kooien

Vogel kooien

Vogel kooien – Wat is belangrijk

Een van de belangrijkste aspecten van vogelbezit is ervoor te zorgen dat je huisdier voldoende ruimte heeft om te leven. Bij het zoeken naar vogel kooien is het gemakkelijk om gefrustreerd te raken door alle verschillende maten, kleuren, en stijlen vogelkooien die tegenwoordig verkrijgbaar zijn. Hoewel de soorten beschikbare vogelkooien oneindig lijken te zijn, zijn er toch een paar basisrichtlijnen die je kunt onthouden die het proces van het kiezen van een kooi veel gemakkelijker zullen maken.

Plaatsing en locatie

De eerste van deze regels is te bepalen waar de kooi van je vogel geplaatst zal worden en dan te winkelen voor voorwerpen die in die ruimte passen. Om de sociale groei van je huisdier te bevorderen, moet de ruimte uit de buurt van ramen en tocht zijn, maar wel in een actief deel van je huis.

De juiste afmetingen kiezen

De volgende stap is natuurlijk het overwegen van de grootte van je vogel. Terwijl een Vink of Kanarie in een kleine kamer gehuisvest kan worden, hebben grotere vogels grotere kooien nodig, en het is altijd veiliger de grootste kooi te kopen die je je voor je huisdier kunt veroorloven. Schreeuwen, kauwen, psychiatrische problemen, en verenplukken zijn maar enkele van de negatieve gedragingen die kunnen optreden als een vogel in een te kleine kooi wordt gehouden. Een goede kooi moet je vogel in staat stellen gemakkelijk rond te lopen en haar vleugels volledig uit te slaan en te flapperen. Vergeet niet rekening te houden met de ruimte die verloren gaat als de zitstokken, etensbakjes en speeltjes van je vogel erbij komen! Raadpleeg je vogelarts voor aanbevelingen over de kooigrootte voor je specifieke soort.

Tussenruimte tussen de tralies

De spijlafstand is een ander aspect waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een kooi. Kleinere vogels, zoals parkieten en agaporniden, hebben kooien nodig met tralies die niet meer dan een halve centimeter uit elkaar staan, om te voorkomen dat ze er doorheen knijpen of tussen de tralies bekneld raken. Veel vogelbezitters zijn geschokt als ze ontdekken dat hun huisdieren kleine schurken zijn! Grotere vogels kunnen beter horizontaal geplaatste tralies dan verticaal geplaatste tralies zoeken om ze een manier te geven om te klimmen en te bewegen.

Vorm en Ontwerp

De vormgeving van de kooi is ook een kritische overweging. Ronde kooien blijken volgens sommige dierenartsen schadelijk te zijn voor het psychologisch welzijn van vogels, zodat schuine kooien de voorkeur verdienen. Veel van deze kooien kunnen opgehangen of op een standaard gezet worden, en ze zijn er in allerlei maten en vormen om bij elke vogelsoort te passen.

Vakmanschap en kwaliteit

Voordat je een vogelkooi koopt, beoordeel je de algemene degelijkheid ervan. Is de kooi robuust en goed gebouwd? Zijn er stukken die los zitten of scherpe randen hebben? Roestvrijstalen kooien zijn het beste omdat ze niet giftig zijn, gemakkelijk schoon te maken, en niet afbrokkelen. Het voornaamste doel van een vogelkooi is hem te beschermen; zorg ervoor dat de omgeving van je vogel veilig is voor zijn gezondheid en welzijn.

Een goed ontworpen vogelkooi kan gewoonlijk verscheidene jaren van gebruik en plezier verschaffen, zowel voor de vogel als voor de eigenaar. Bedenk dat je vogel veel tijd in zijn kooi zal doorbrengen, en wat versieringen om naar te kijken op prijs zal stellen, net als een mens! Om je vogel tevreden te houden, vul je zijn kooi met leuke speeltjes, zitstokken, en accessoires. Met een beetje vooruitdenken en nadenken moet je een kooi kunnen vinden die aan al je eisen voldoet en toch een schone, stevige, en comfortabele omgeving voor je vogel biedt.

Beste grote vogel kooi: Villa Andrea

De Strong Papegaaienkooi van Villa Andrea is onze favoriet als het aankomt om een hele sterke redelijk grote vogel kooi. Deze vogel kooi is geschikt voor kleine tot middelgrote papegaaien zoals de Agapornis en grote parkieten. De kooi is redelijk hoog waardoor er genoeg ruimte is om rond te vliegen. Het dak dat gaat naar buiten open hierdoor kunnen je vogels makkelijk even los vliegen als ze dit mogen.

Formaat68 x 53 x 160

Vogel kooi

Pluspunten:

 • Heel sterk
 • Groot
 • Uitneembaar looprooster
 • Metalen schuiflade
 • stevige sloten

Nadelen:

 • Prijzig

Beste kleinere vogel kooi: Ferplast Rekord 4

Handige vogel kooi voor de kleine vogels. Zeer geschikt voor kanaries en andere kleine vogeltjes. Het is een stevige kooi die een totaal pakket bied. Zo zit er bij deze kooi inbegrepen de voederbak, drinkflesje, spiegelbeeldje met belletje en zitstokjes.

Formaat: 60 x 32,5 x 57,5 cm

Vogel kooi

Pluspunten:

 • All-in pakket
 • Makkelijk schoonmaken

Nadelen:

 • Veel plastic wat kapot kan

Mooie ronde vogelkooi: Zolux Retro

Mooie retro ronde vogelkooi. Deze vogelkooi bestaat uit een houten onderplaat met daarop stevig traliewerk. De vogelkooi is te hangen door de ring bovenop echter raden wij dit nooit aan aangezien je vogels dit eng kunnen vinden. De kooi bevat meerdere deurtjes zo kan je overal makkelijk bij.

Formaat: 38 x 38 x 55 cm

Vogel kooi

Pluspunten:

 • Mooi uiterlijk
 • Bodem kan eruit voor schoonmaken
 • Stevig
 • Mooi materiaal gebruik

Nadelen:

 • Maakt minder makkelijk schoon dan een schuifbak
Click to rate this post!
[Total: 101 Average: 5]
Bol 7-daagseBol 7-daagse