Selecteer een pagina

Zebravinken

Zebravinken

Een introductie van de Zebravink

Zebravinken zijn heel populair. Vanwege hun beschikbaarheid en lage kostprijs zijn zebravinken de meest voorkomende vinkensoort.

De zebravink wordt al meer dan een eeuw in gevangenschap gehouden en is misschien wel de meest voorkomende vink vanwege zijn beschikbaarheid en lage prijs. Zebravinken zijn een goede beginnersvogel omdat ze gemakkelijk te verzorgen zijn en weinig tijd vergen. Zebravinken hebben je gezelschap niet nodig omdat ze meestal in paartjes gehouden worden; speel gewoon de radio als je weg bent en praat met ze als je terugkomt; verder redden ze zich prima in hun eentje.

De zebravink is de kleinste van de vinken. De zebra-achtige strepen over zijn hals, borst, en vooral zijn zwart-wit gestreepte staart geven hem zijn naam. Als hij volwassen is, is het “natuurlijk” gekleurde mannetje (de meest voorkomende kleur) grijs met een zwarte traandruppel bij het oog, felrode rouge vlekken op de wangen, en een felrode snavel. Het vrouwtje heeft een meer ingetogen kleurenschema, met een blekere oranje snavel. Zebravinken zijn er in een aantal kleuren en patronen, waaronder bonte, fawn, crème, wit, en andere variaties. Als je een aantal van deze vogels hebt, is het een goed idee om een verscheidenheid aan mutaties te hebben, zodat je de paartjes uit elkaar kunt houden.

Levensverwachting

2 - 4 jaar

Lengte

12 cm

Gewicht

11 g

Oorsprong

Australië

Familie

Prachtvinken

Verblijf

Volière of een grote kooi

Minimale afmeting

30 cm

Oorsprong

Zebravinken vinden hun oorsprong in de dorre streken van Centraal Australië, waar ze nog in grote zwermen voorkomen. Ook Indonesië is hun thuis.

Voeding & Behandeling

Zebravinken zijn een goede beginnersvogel omdat ze gemakkelijk te verzorgen zijn en weinig tijd vergen. Omdat zebravinken gewoonlijk in paartjes gehouden worden, hebben ze je niet nodig om ze gezelschap te houden – luister gewoon naar de radio als je weg bent en praat met ze als je thuiskomt – ze redden zich prima in hun eentje.

Zebravinken zijn algemeen bij hobbyisten omdat ze eenvoudig te kweken zijn. In werkelijkheid is het moeilijk om ze te stoppen! Een mandnest en wat nestvezel is alles wat ze nodig hebben. Zebravinken beginnen vruchtbaar te broeden als ze 8 tot 10 maanden oud zijn. Als je serieus bent over het grootbrengen van vinken, zorg er dan voor dat je ze een “broedpauze” geeft, want te veel legsels grootbrengen put de ouders uit, vooral het vrouwtje, dat veel energie besteedt aan het produceren van eieren. Eivoer, een voedzaam supplement dat je kunt kopen of zelf maken, is een favoriet van de broedende ouders en hun kroost.

Een zebravink kan opgroeien op een basisdieet in korrelvorm, aangevuld met verse groenen en andere groenten, eivoer, en een zadenmengsel van hoge kwaliteit dat speciaal voor vinken samengesteld is. Vinken genieten ook van Versele-Laga Prestige als gezond tussendoortje.

Een grote vogel kooi of een volière voor het huisvesten van vinken is geschikt voor zebravinken, want ze zullen genieten van de extra ruimte. Vinken zijn kortlevende schepsels, ze leven gemiddeld maar 3 tot 5 jaar, en misschien iets langer als je geluk hebt.

Persoonlijkheid en Gedrag

De meeste zebravinken hebben er een hekel aan aangeraakt te worden. Ze zijn niet zo “leerbaar” als een papegaaiachtigen. Je kunt soms met de hand grootgebrachte vinken vinden, of je moet zelf een babyvink grootbrengen. In die situaties heb je een vink die aan je gehecht is en vrolijk op je schouder of hand neerstrijkt om zich thuis te maken. Pogingen om een vink tot “vriendelijkheid” te dwingen zouden het schepsel beslist afschrikken en stress bezorgen.

Geluid & stem

De mannelijke zebravink zingt luid en enthousiast (vrouwtjes zingen meestal niet). Ze maken veel “piepende” geluiden in hun roep. Ze hebben het geluid van kleine autoclaxons. Als ze tevreden zijn, kunnen ze overdag vocaliseren; hun roep kan echter zeer aanhoudend zijn. Ze zullen ook reageren op de roep van wilde vogels als je ze buiten of bij een raam kunt houden waar ze die kunnen horen.

Gezondheid & veel voorkomende aandoeningen

Schurftmijt (een ziekte veroorzaakt door een mijt die zich uit als witte, schilferige plekken rond de snavel/ogen, en ook rond de poten) is een aandoening die een bezoek aan de dierenarts voor zebravinken noodzakelijk maakt. Luchtzakmijtinfectie komt vaak voor bij zebravinken, vooral als ze overmatig gestrest zijn. Dit is een kritieke medische toestand die meteen door een dierenarts behandeld moet worden. Een vink kan met succes behandeld worden als hij vroeg genoeg wordt opgemerkt. Vinken kunnen ook overgroeide nagels of snavels hebben, die behandeld moeten worden door een erkende vogeltrimmer of dierenarts.

Schaf een Zebravink aan.

Zebravinken vind je algemeen in grote dierenwinkels, vogelwinkels, en bij vogelkwekers. Ze zijn er in een aantal kleurencombinaties.

Zebravink kosten

De zebravink kosten tussen de €5 en €20,-

Soortgelijke vogels

Als je de Zebravink leuk vindt kan je ook eens inlezen over de volgende vogels:

Click to rate this post!
[Total: 21 Average: 5]
Bol 7-daagseBol 7-daagse