Selecteer een pagina

Grasparkieten

Grasparkieten

Een eerste introductie van de Grasparkiet

De parkiet is een van de kleinste papegaaien die als huisdier gehouden worden. Ze zijn ook, met een ruime marge, de meest voorkomende gezelschapsvogel, vanwege hun lage kosten. Deze kleine papegaaien zijn erg sociaal en eenvoudig te trainen. Hoewel ze soms moeilijk te verstaan zijn, kunnen ze ook heel goed menselijke spraak imiteren.

Levensverwachting

5 - 10 jaar

Lengte

22 cm

Gewicht

30 - 40 g

Oorsprong

Australië

Familie

Papegaaiachtigen

Verblijf

Volière of een grote kooi

Minimale afmeting

Zo groot mogelijk!

Geschiedenis en Oorsprong

De grasparkiet en andere parkietensoorten komen oorspronkelijk uit Australië, waar grote zwermen van hen nog steeds in graslanden gevonden kunnen worden. Deze wilde soorten zijn echter beduidend kleiner dan de vogels die je gewoonlijk in dierenwinkels vindt, en die al tientallen jaren in gevangenschap gekweekt worden.

Rond 1838 introduceerde de Engelse natuuronderzoeker John Gould de parkiet in Europa, waar hij al snel een populair huisdier werd. Tegen 1894 had Australië de verkoop van parkieten verboden, wat een bloeiende kweekindustrie in Europa tot gevolg had. De vogel deed er lang over om zijn weg naar Amerika te vinden, hij arriveerde rond 1920, maar tegen de jaren 1950 was hij razend populair geworden.

De Amerikaanse parkiet en de Engelse parkiet zijn de twee populairste vormen van grasparkieten in de huisdierenhandel. De Amerikaanse parkiet is het populairst in dierenwinkels, terwijl de grotere Engelse parkiet vaak gebruikt wordt in tentoonstellingen en displays. Hoewel Engelse parkieten in uiterlijk verschillen van Amerikaanse, zijn ze beide leden van hetzelfde geslacht.

Kenmerken

Parkieten zijn rustige, zachtaardige vogels. Ze zijn ook heel gemakkelijk te trainen, vooral als je er een krijgt als ze jong zijn. Vogels zijn goede vrienden, maar als ze samenleven en van elkaar genieten, kunnen ze minder goed met hun baasje omgaan of spraak imiteren. Parkieten zijn ook actiever, speelser, en stiller dan andere papegaaiensoorten.

Kleuren en symbolen

De natuurlijke kleur van een parkiet is lichtgroen met zwarte strepen op de vleugels, rug en kop. Parkieten hebben streepjes op hun voorhoofd die vervagen naarmate ze ouder worden, en hun ogen zijn meestal donker met donkere irissen die vervagen naarmate ze ouder worden. Violet, blauw, paars, bonte, albino, en het klassieke neongroen zijn maar enkele van de kleuren en patronen die beschikbaar zijn door selectief fokken in de huisdierenhandel.

Verzorging

Parkieten zijn, in tegenstelling tot andere papegaaien, gemakkelijk verkrijgbaar in bijna alle dierenwinkels, dus voorzichtigheid is geboden bij het kiezen. Een vogel rechtstreeks bij een kweker kopen heeft mogelijk de voorkeur. Als je je parkiet snel tam wilt maken, kies dan een jonge vogel die vaak aangeraakt is. Een met de hand grootgebrachte of heel jonge vogel zal meer kosten, maar het kan de moeite waard zijn omdat het hand- tam maken sneller en gemakkelijker zal gaan. Omdat oudere vogels eerder in dierenwinkels te vinden zijn, kan het met de hand temmen ervan moeilijker zijn.

Zoek een felgekleurde, alerte, en actieve vogel. Gladde, glanzende veren die plat op het lichaam liggen zijn ideaal. De vent moet droog, schoon en vrij van uitwerpselen zijn. De nagels en snavel moeten glad zijn en niet overwoekerd, en de neusgaten moeten helder zijn en vrij van klonterende veren.

Grasparkieten zijn levendig en speels, dus hun kooi moet groot genoeg zijn voor spelen, slapen, eten en vliegen. Een vogel kooi moet minstens 20 centimeter lang, 12 centimeter diep en 18 centimeter hoog zijn, maar groter is altijd beter. Om ontsnappingen te voorkomen en je vogel niet in de val te laten lopen, moeten de tralies van de kooi op een cm of minder van elkaar staan. Klimmen en bewegen gaat beter met horizontale kooilatten. Stel op z’n minst een paar verschillende niveaus zitstokken op, met voldoende ruimte ertussen zodat je grasparkiet er gemakkelijk tussen kan wisselen. Een reeks zitstokken van verschillende afmetingen, vormen en texturen kan ook helpen bij het onderhoud van de voeten van je parkiet. Een slaapnest, voedsel- en waterbakjes, geassorteerde parkiet speeltjes, en kauwartikelen passen allemaal binnen het verblijf.

Grasparkieten willen speeltijd en socialisatiemogelijkheden buiten het verblijf, ook al hebben ze een grote kooi. Vliegen is een normaal en vitaal deel van het leven van een vogel, maar je moet je parkiet alleen laten vliegen in een stabiele en gezonde omgeving. Als je je zorgen maakt over het verlies van de controle over het vlieggedeelte van je vogel, laat dan de vleugels bijknippen om het vliegvermogen van de vogel te verminderen.

Parkieten zijn, net als de meeste papegaaien, sociale dieren, en veel eigenaars houden ze in paartjes zodat ze elkaar kunnen vermaken. Als ze met z’n tweeën gehuisvest zijn, zijn grasparkieten meestal het gelukkigst. Een enkele vogel is perfect als je er regelmatig een flinke hoeveelheid tijd mee kunt doorbrengen.

Voeding

Omdat grasparkieten in het wild gevarieerde voedseleters zijn, is voedselverscheidenheid belangrijk voor een gezonde voeding. Zaden zijn een gezond onderdeel van het dieet van een parkiet, maar ze kunnen maar een klein deel van het dieet uitmaken vanwege hun hoge vetgehalte. Pelletvoeders zijn ook een goede optie voor vogels. Zaden en pellets mogen samen gegeten worden, maar een aantal verse groenten (wortelen, broccoli, maïs, spinazie, bonen, enz.) en fruit moeten ook in het dieet opgenomen worden.

Wees altijd voorzichtig met je parkiet als je nieuw voedsel uitprobeert, want dat kan voor vogels intimiderend zijn. Avocado’s, chocolade, suiker en zout moeten vermeden worden, maar gekiemde zaden zijn een prima manier om variatie aan het dieet van je vogel toe te voegen.

Een cuttlebone kan gebruikt worden als calciumbron. Voor een uitgebreide uitleg over voedsel voor parkieten lees onze Parkietenvoer gids.

Beweging

Vrije vliegtijd is belangrijk voor grasparkieten; probeer ze enkele uren per dag in een gezonde omgeving te laten vleigen. Een grote kamerplant kan een leuke plek zijn om te spelen. Om lichaamsbeweging en mentale stimulatie te bieden, heeft je parkiet een scala aan speelgoed nodig bijvoorbeeld speciaal parkieten speelgoed. Om te voorkomen dat ze zich vervelen, wissel je het speelgoed een of twee keer per maand af.

Soortgelijke vogels

Als je de grasparkiet leuk vindt kan je ook eens inlezen over de volgende vogels:

Click to rate this post!
[Total: 51 Average: 5]
Bol 7-daagseBol 7-daagse