Inhoudsopgave
- Een eerste introductie
- Geschiedenis en Oorsprong
- Kenmerken
- Zang en Expressie
- Kleuren en tekening van de Bourke’s parkiet
- Bourke’s parkieten hebben speciale verzorging nodig.
- Fijnste Bourke parkiet kooi: Savic Tasmania 120
- Typische gezondheidsproblemen
- Voeding en dieet
- Training
- Waar kan ik een Bourke’s parkiet kopen?
- Wat kost een Bourkes parkiet
Een eerste introductie
Bourkes parkieten zijn een perfect eerste huisdier voor mensen. Ze hebben een ontspannen temperament en kunnen zichzelf vermaken. Het zijn rustige vogels die goed geschikt zijn voor het leven op een appartement en ze voelen zich even goed thuis in individuele kooien als in kleine volières, waar ze uitstekend gezelschap vormen voor vinken, kaketiels en andere Bourke’s parkieten. Houd grotere, luidruchtige vogels uit de buurt van zachtaardige Bourke’s parkieten.
Levensverwachting
15 - 25 jaar
Lengte
20 cm
Gewicht
45 g
Oorsprong
Australië
Familie
Papegaaiachtigen
Verblijf
Volière of een grote kooi
Minimale afmeting
Zo groot mogelijk!
Geschiedenis en Oorsprong
De Bourke’s parkiet is een nomadische Australische vogel. Queensland, New South Wales, en noordelijk, zuidelijk en westelijk Australië behoren tot de gebieden waar ze gevonden kunnen worden. De droge vlakten zijn hun voornaamste habitat, maar ze bewonen ook inheemse cipres- en eucalyptusbossen. Ook in stedelijke gebieden komen wilde vogels voor.
Sir Richard Bourke, de gouverneur van Australië’s New South Wales territorium van 1831 tot 1837, is de naamgever van deze soort. Oorspronkelijk was de soort bekend als deel van de Neophema familie, maar in de jaren 1990 werd hij overgebracht naar het Neopsephotus geslacht.
Bourkes parkieten zijn gewone huisdieren geworden in huizen over de hele wereld, dankzij succesvolle kweekprogramma’s in gevangenschap. Deze soort is niet bedreigd, en de wilde populaties lijken toe te nemen.
Kenmerken
Bourke’s parkieten zijn een schattig, zachtaardig en goedmoedig ras dat uitstekende huisdieren zijn als ze als zuigeling met de hand gevoed worden, zodat ze een band met hun menselijke verzorgers kunnen opbouwen.
Deze vogels zijn intelligent, maar ook zachtaardig en rustig in vergelijking met andere papegaaiensoorten. Ze zijn knuffelig en hebben uitbarstingen van energie en vinden het leuk om rond te zoeven.
Zang en Expressie
De piekactiviteit is gewoonlijk net na zonsopgang en zonsondergang, wanneer ze een beetje luidruchtig kunnen worden, maar niet zozeer dat ze storend zijn. In vergelijking met andere papegaaien zijn dit relatief stille vogels. Bourke’s parkieten spreken, in tegenstelling tot andere papegaaien, niet en doen geen kunstjes.
Kleuren en tekening van de Bourke’s parkiet
Bourke’s parkieten zijn niet zo fel als andere soorten, maar ze zijn niettemin opvallend. Hun verenkleed heeft een stoffige bruine kleur, met roze veren op de borst en buik en blauwe staartveren. De ruggen van hun vleugels hebben een donkerder bruingrijze kleur, met een lichter gekleurde omlijning rond elke veer.
De geslachten zijn seksueel dimorfie, zodat ze visueel van elkaar onderscheiden kunnen worden. Het volwassen mannetje heeft een blauw voorhoofd, terwijl het voorhoofd van het volwassen vrouwtje weinig tot geen blauw heeft. Bovendien is het mannetje beduidend zwaarder dan het vrouwtje.
Bourke’s parkieten kunnen een verscheidenheid aan kleurmutaties hebben. De rozige Bourke’s parkiet, die een felle tint roze heeft, is een van de meest voorkomende.
Bourke’s parkieten hebben speciale verzorging nodig.
Omdat deze vogels sterke vliegers zijn, moeten ze eerder in volières dan in kooien gehouden worden. De volière moet minstens 2 meter lang zijn en veel boomtakken hebben waar de vogels in kunnen klimmen.
Als een volière geen keuze is, koop dan de grootste kooi die je kunt, met afmetingen die breder zijn dan ze lang zijn, want deze vogels vliegen graag horizontaal.
Een kooi moet 1.2 meter lang zijn, 0.45 meter breed, en 0.75 meter hoog. Hoewel ze in hun eentje kunnen overleven, wordt deze vogel het best in een kooi gehouden met een andere Bourke’s parkiet. Als hij alleen is, communiceer dan regelmatig met hem om te voorkomen dat hij zich eenzaam voelt. Schommels zijn een prima manier om afwisseling aan een volière of kooi toe te voegen.
Fijnste Bourke parkiet kooi: Savic Tasmania 120
Zwembaden moeten binnen de kooi of volière gehouden worden, want Bourke’s parkieten zijn fervente badgasten. Controleer of het badwater schoon en nieuw is. Je kunt de vogel ook met lauw water besproeien om hem iets te doen te geven.
De Bourke’s parkiet is geen uitzondering op de regel dat parkieten uiterst sociale vogels zijn. Je vogel heeft minstens twee uur contact en voorbereiding per dag nodig, ook al is hij minder veeleisend dan sommige andere vogels.
Typische gezondheidsproblemen
De Bourke’s parkiet is, net als andere papegaaiensoorten, kwetsbaar voor psittacose, een ziekte die van vogels op mensen kan worden overgedragen. Deze bacteriële infectie veroorzaakt ademhalingsproblemen en kan met antibiotica behandeld worden. Een verscheidenheid van virussen kan parkieten infecteren en veerproblemen, diarree en longontsteking veroorzaken.
De Aspergillus schimmel veroorzaakt sinusontsteking bij parkieten, die voorkomen kan worden met goede voeding en hygiëne.
Parkieten zijn vatbaar voor een verscheidenheid aan parasieten. Inwendige parasieten kunnen een vogel doen vermageren en depressief maken, terwijl uitwendige parasieten zoals mijten en luizen krabben en veerverlies kunnen veroorzaken.
Voeding en dieet
Ze zoeken akkers en vlakten naar voedsel. Wanneer ze beschikbaar zijn, eten wilde Bourke’s parkieten een dieet dat hoofdzakelijk bestaat uit zaad, grassen, en ander plantaardig materiaal, aangevuld met vruchten, bessen, insecten, en andere vormen van voedsel.
In gevangenschap heeft een Bourke’s parkiet regelmatig en gezonde voeding nodig. Deze vogel kan tot een eetlepel kleine papegaaienzaadmix, ontworpen voor grasparkieten en vogels van vergelijkbare grootte, consumeren, evenals een verscheidenheid aan vers fruit en groenten.
Training
Hoewel Bourke’s parkieten minder actief zijn dan de meeste andere parkieten, hebben ze toch dagelijks 1 tot 3 uur begeleide speeltijd buiten de kooi nodig. Omdat deze vogels van lange horizontale vluchten genieten, creëer je een beschermde vliegruimte die vrij is van plafondventilatoren, en open deuren of ramen. Ook houden ze van parkieten speelgoed.
Je Bourke’s parkiet wil het liefst veel vogel speelgoed om mee te spelen. Speelgoed met belletjes en felle kleuren, en ook typische huishoudelijke voorwerpen om op te kauwen, zoals kartonnen eierdozen, moeten voorhanden zijn. let hierbij wel op!
Waar kan ik een Bourke’s parkiet kopen?
Bourke’s parkieten worden zelden in dierenwinkels verkocht; in plaats daarvan zul je een kweker moeten zoeken. Deze vogels worden niet zo vaak door hun eigenaars in de steek gelaten als andere, meer uitdagende huisdiervogels. Raadpleeg zelfs reddingsorganisaties en dierenasiels om te zien of er vogels voor adoptie in aanmerking komen.
Wat kost een Bourkes parkiet
Kwekers vragen tussen €15 en €35 voor Bourke’s parkieten.