Selecteer een pagina

Parkiet tam maken

Parkiet tam maken

1. Het vertrouwen van je parkiet opbouwen

Gun je parkiet de tijd om zich aan zijn nieuwe omgeving aan te passen. Parkieten kunnen nerveuze vogels zijn.

Als ze nerveus zijn in hun omgeving, zal het temmen van hen geen effect hebben.
Als je je parkiet pas net hebt, geef ze dan ongeveer twee weken de tijd om aan hun nieuwe omgeving te wennen. In die tijd zullen ze onder andere de voedsel- en waterbakjes in hun kooi zoeken.

  • Houd de parkiet, indien mogelijk, in een drukke kamer tijdens de aanpassingsperiode. Hoewel het tegenovergestelde kan lijken, zal het in een drukke kamer zetten ze in staat stellen eraan te wennen mensen eerder als metgezellen dan als bedreigingen te zien.
  • Houd er echter rekening mee dat grasparkieten en andere parkieten een gevoelig gehoor hebben, dus zorg ervoor dat de omgeving niet stresserend is. Hoewel er veel te zien is, zorg er toch voor dat het geen lawaaierige kamer is met de radio hard aan, of een kamer met tocht van mensen die komen en gaan. Het moet een aangename omgeving zijn, zodat de vogel niet gestrest raakt.

2. Houd tijdens normale activiteiten de kooi van je parkiet dicht bij je

Omdat je parkiet je moet gaan vertrouwen, moet hij er aan gewend raken dicht bij je te zijn. Geef hem ongeveer een week de tijd om eraan te wennen.

  • Houd de kooi in de buurt als je ontspannende activiteiten doet, zoals TV kijken of lezen.
  • Als je de kooi van je parkiet dicht bij je hebt, hoef je niet direct met hem in contact te komen. Het is belangrijker dat de parkiet zich op zijn gemak voelt in jouw aanwezigheid.

3. Heb interactie met je parkiet zonder hem aan te raken

Als de parkiet zich eenmaal op zijn gemak voelt in je buurt, kun je eraan werken om vaker met ze in contact te komen. Je zult nog steeds heel geduldig met ze moeten zijn, om te voorkomen dat je hun angst verergert.

  • Zorg ervoor dat je geen direct oogcontact met je parkiet maakt. Parkieten hebben ogen aan de zijkanten van hun kop, zoals gebruikelijk is bij prooidieren. Omdat mensenogen aan de voorkant van het hoofd zitten, geeft het rechtstreeks aankijken van een parkiet aan hem het signaal dat je een roofdier bent. Je wilt niet dat hij je in dit licht ziet!

4. Leg je hand aan de buitenkant van de kooi en spreek zachtjes tegen je parkiet

Daardoor zullen ze je hand als niet-bedreigend ervaren, en je kalmerende stem zal helpen hun angst te verlichten. Geef de parkiet ongeveer een week de tijd om eraan te wennen dat je hand buiten de kooi is.

5. Steek je hand in de kooi van je parkiet

Open hierbij het kooideurtje langzaam om je parkiet niet te laten schrikken. Doe geen poging hem of iets anders in de kooi aan te raken. Het doel is dat de parkiet er aan gewend raakt dat je hand in zijn fysieke ruimte is. Het kan hem ongeveer een week kosten om hieraan te wennen.

Als je bang bent dat je parkiet je zal bijten, leg dan een handdoek over je hand.

6. Leg je hand in zijn kooi en bied hem een traktatie aan

Breng je hand langzaam dichter bij je parkiet om te zien of hij naar je toe komt voor het lekkers. Als de parkiet bang wordt, bevriest, of naar een ander deel van de kooi vliegt, wees dan niet verbaasd of ontmoedigd.

Herhaal dit proces minstens 3-5 keer. Breng tijdens elke sessie je hand dichter bij je parkiet. Ze zullen er uiteindelijk meer vertrouwd mee raken je te benaderen en het lekkers uit je hand aan te nemen.

Telkens een traktatie in je hand hebben als je in de kooi van je parkiet reikt om zijn of haar eten en water te verversen, zal ze helpen zich meer op hun gemak te voelen bij je hand.

Deze stap kan van een paar dagen tot een paar weken duren.

7. Herhaling

Steek je hand in de kooi van je parkiet. Gebruik dezelfde langzame en rustige bewegingen en kalmerende stem die je gebruikte om zijn vertrouwen te winnen.

Hoewel je parkiet op dit punt veel meer op zijn gemak zou moeten zijn met jou en je hand, zal het tam maken toch vereisen dat je consequent niet-bedreigend voor ze bent.
Strek langzaam je wijsvinger uit om als zitstok te dienen waar je parkiet op kan stappen.

Als je vermoedt dat je parkiet je zal bijten, wikkel dan een handdoek om je hand.

8. Moedig je vogel aan om op je vinger te landen

Als de parkiet er eenmaal aan gewend is dat je wijsvinger dicht bij hem is, duw je hem zachtjes omhoog en plaats je je wijsvinger op zijn borst net boven zijn pootjes. Wanneer je je vinger op hun borst legt, gebruik dan lichte druk.

Als je je wijsvinger op de borst van je parkiet legt, kunnen ze nerveus worden en van je wegvliegen als je te krachtig bent.
Je parkiet kan aanvankelijk verward zijn door deze beweging en wegvliegen. Wees gewoon geduldig met hem en probeer het steeds opnieuw tot hij begrijpt wat je wilt dat ze doen.

Terwijl je zachtjes op de borst van je parkiet duwt, zeg je “stap op” als verbale aanwijzing om hem te laten begrijpen dat hij op je vinger moet stappen.

Je kunt lekkers gebruiken om je parkiet te verleiden op je vinger te stappen als hij aarzelt.

9. Hand stil houden

Houd je hand zo stil mogelijk als je parkiet op je vinger stapt.

Het even duren voor je grasparkiet gewend is je hand als zitstok te gebruiken.
Als positieve bekrachtiging voor het gebruik van je vinger als zitstok, beloon je hem met een traktatie.

Laat je parkiet een paar keer per dag op je vinger neerstrijken, en beloon hem elke keer.

10. Haal je parkiet uit de kooi

Het is tijd om te oefenen je parkiet uit zijn kooi te halen, nu ze comfortabel op je hand kunnen stappen. Om ze uit hun kooi te lokken, gebruik je langzame bewegingen en een kalmerende stem.

  • Omdat hun kooi hun veilige haven is, kan je parkiet aarzelen om eruit te gaan. Je kunt proberen ze met lekkers naar buiten te lokken, maar dwing ze niet.
  • Door een duidelijke uitweg uit hun kooi te maken (geen speelgoed, voedsel- of waterbakjes) kun je gemakkelijk je hand terug uit de kooi steken.
  • Als je je parkiet uit de kooi haalt, is het prima als hij wegvliegt of meteen weer de kooi in gaat.
  • Jaag je parkiet niet achterna als hij wegvliegt. Je parkiet achtervolgen geeft hem het gevoel dat hij zich in een roofdier/prooi situatie bevindt. Wacht tot ze ergens gaan zitten en benader ze dan rustig. Om hem zover te krijgen dat hij op je vinger stapt, strek je je vinger uit.
  • Als je parkiet terug in zijn kooi vliegt, geef hem dan even de tijd om te ontspannen voor je het opnieuw probeert.
  • Je parkiet uit zijn kooi halen en op je vinger houden zal waarschijnlijk minstens een week van dagelijkse oefening vergen, maar het kan ook langer duren. Wees geduldig en ga in het tempo dat hen in staat stelt zich op hun gemak te voelen als ze buiten hun kooi zijn.

11. Rondlopen

Als ze op je vinger neergestreken zijn, begeleid je ze naar verschillende kamers. Neem je parkiet mee naar kamers die ze niet kennen, als ze zich buiten hun kooi op hun gemak op je vinger hebben neergestreken.

  • Eigenaars van een parkiet zullen hun vogel meenemen naar de badkamer, wat een gemeenschappelijke ruimte is.
  • Bedek de spiegels en ramen in welke kamer je je parkiet ook meeneemt, want die kunnen afleiden. Zorg er bovendien voor dat de kamer schoon is en vrij van gevaren zoals ventilatoren of andere huisdieren. 
  • Omdat het een nieuwe omgeving is, kan je parkiet van je vinger vliegen. Nogmaals, als ze dit doen, achtervolg ze dan niet.
  • Je parkiet in een andere kamer iets lekkers aanbieden kan helpen zich meer op hun gemak te voelen in deze nieuwe omgeving.
    Streef ernaar je parkiet meerdere keren per dag 15-20 minuten achter elkaar mee te nemen naar een andere kamer.

12. Vrijheid!

Als je al deze stappen hebt doorlopen is het makkelijker je parkiet te tam maken. Je kan lekker rondlopen met je parkiet en ze meer vrijheid geven.

Vogels waarbij het kan werken

De volgende vogels kan je op deze manier tam proberen te maken.

Click to rate this post!
[Total: 70 Average: 5]
Bol 7-daagseBol 7-daagse