Selecteer een pagina

Halsbandparkiet

Halsbandparkiet

Een introductie van de Halsbandparkiet

De Halsbandparkiet is een lieve vogel en een populair huisdier. Hij is misschien niet voor iedereen geschikt omdat hij veel aandacht en verzorging nodig heeft, maar het is een heel sociale vogel die een uitstekende metgezel voor het hele gezin kan worden. Deze vogels houden van een goede uitdaging en praten graag, wat het trainen erg leuk maakt.

Levensverwachting

2 - 4 jaar

Lengte

40 cm

Gewicht

115 g

Oorsprong

Afrika en Zuid-Azië

Familie

Papegaaiachtige

Verblijf

Volière of een grote kooi

Minimale afmeting

/

Oorsprong

De halsbandparkiet is een ondersoort van de in Azië voorkomen. Het is een Aziatische papegaai die zijn oorsprong in Ceylon heeft. Hij komt nu voor in vele delen van Azië, vooral in India en Pakistan. Hij komt ook voor in de westelijke en zuidelijke streken van Soedan, en in het Midden-Oosten.

Ze leven in het wild zowel in licht beboste gebieden als in landbouwgebieden op het platteland. Ze reizen in groepen van 100 of meer vogels, zodat ze aan gezelschap gewend zijn.

Halsbandparkieten worden al sinds minstens 200 v.Chr. in gevangenschap gehouden. Ze werden in India als heilige wezens vereerd nadat religieuze leiders hun vermogen om menselijke taal duidelijk na te bootsen hadden erkend.

In de jaren 1920 begon het kweken van deze vogel in gevangenschap, en met de introductie van verschillende kleurmutaties schoot de populariteit van de vogel omhoog. halsbandparkeiten, die nu algemeen verkrijgbaar zijn in de dierenhandel, worden steeds populairder als huisdier. Ze zijn een uitstekende keuze voor veel vogelbezitters, vanwege hun formaat en mooie tekening.

Verzorging

Een Halsbandparkiet kan met de juiste aandacht, omgang en liefde al snel een geliefde metgezel en gezinslid worden. Ze leren graag nieuwe dingen en zijn bijzonder goed met baasjes die hun intelligentie willen testen. Daarom hebben ze zo’n grote woordenschat en zijn ze zo goed in vogeltrucjes.

Als je agressief gedrag opmerkt, vermijd dan de vogel uit te schelden, want hij kan een levenslange angst voor mensen ontwikkelen. De beste manier om met deze vogel om te gaan is slecht gedrag te negeren en goed gedrag te belonen met positieve beloning.

Deze vogel heeft een grotere kooi nodig dan je misschien denkt. De kooi moet plaats bieden aan de lange staart van de vogel en hem in staat stellen rond te huppelen en te spelen als je niet aanwezig bent. Zorg ervoor dat de spijlenafstand niet te breed is zodat ze er in vast kunnen komen te zitten of er doorheen kunnen ontsnappen.

Maak de voer- en waterbakjes dagelijks schoon, de zitstokken en vogel speeltjes wekelijks, en de vloer maandelijks. Plan om alles een keer per jaar naar buiten te brengen om af te spuiten.

Eetgewoonte van de Halsbandparkiet

Halsbandparkieten eten gewoonlijk vruchten, groenten, noten, bessen en zaden. Ze genieten ook van bloemennectar en van de bloemen zelf.

Hoewel de meeste dierenartsen het erover eens zijn dat een uitgebalanceerd dieet met pellets het beste is voor vogels in gevangenschap, zal deze vogel een variatie aan groenten en fruit in zijn dieet op prijs stellen. Bladgroenten en groenten zijn essentieel voor de voedingstoestand van elke gezelschapspapegaai, en deze vogel is daarop geen uitzondering. Ze kunnen ook gezond gekookt voedsel eten zoals jij dat zou doen en geven de voorkeur aan kip, hoewel bonen, granen en rijst ook aanvaardbaar zijn. Vogels worden vergiftigd door avocado’s, rabarber, en chocolade.

Sommige vogel eigenaars ontdekken dat als hun vogel met zaden gemengd wordt, hij pellets uitsorteert en achterlaat. Deze vogels blijken kieskeurig te zijn als het gaat om het eten van pellets. Als dit het geval is, bied dan pellets en zaden apart aan en wissel ze regelmatig af. Meestal neigen ze naar pellets. Als algemene regel begin je door je vogel dagelijks 1/4 kop pellets en 1/4 kop vruchten en groenten te geven. Naar behoefte verhoog je de hoeveelheid. Om bederf te voorkomen, verwijder het niet opgegeten voedsel.

Om het risico van bacteriële groei en infectie te verminderen, moeten voedsel- en waterbakken voor alle vogels dagelijks geleegd, schoongemaakt en bijgevuld worden.

Persoonlijkheid en Gedrag

Hoewel de Halsbandparkiet de reputatie heeft nijdig en moeilijk te trainen te zijn, is dit meestal onterecht. Omdat ze zo intelligent zijn, raken ze snel verveeld en zullen ze vaak hun toevlucht nemen tot kauwen en ander destructief gedrag als ze zich verwaarloosd voelen.

Ze maken tijdens de adolescentie (volwassen worden) ook een bluffende fase door, die sommige eigenaars moeilijk te beheersen vinden. Deze fase wordt gekenmerkt door milde agressie, maar het duurt maar een paar weken of maanden.

Halsbandparkieten met frequente en adequate verzorging hebben lieve, charmante persoonlijkheden. Hun stem, die zowel hoog als zacht is, is bijna komisch. Je zult ook merken dat ze uitstekend in staat zijn je te waarschuwen voor gevaar, een natuurlijk instinct dat gepaard gaat met luide roepen.

Ze hebben niet de reputatie bijzonder aanhankelijk te zijn, hoewel vrouwtjes een sterkere band met hun eigenaar vormen, terwijl mannetjes meer laid-back zijn. Ze zijn, in het algemeen, lieve vogels. Ondanks hun afstandelijke persoonlijkheid hebben ze toch een flinke hoeveelheid tijd en aandacht nodig.

Geluid & stem

Onder de gedomesticeerde soorten is de Halsbandparkiet een van de beste praters. Ze beginnen gewoonlijk te spreken tussen de leeftijd van 8 maanden en één jaar, en ze kunnen meer dan 200 woorden leren. Het spraakvermogen van de vogel kan variëren van gemiddeld tot gillend of krijsend, maar ze staan het meest bekend om hun intelligentie en snelle leervermogen als het op spraak aankomt.

Halsbandparkiet

Kleuren en tekening van de Halsbandparkiet

Halsbandparkieten komen voor in een verscheidenheid van kleuren, waaronder helder geel, groen en blauw, en ook albino’s. Hoewel kleurmutaties veel voorkomen, is de typische kleuring van deze soort helder limoengroen met blauwe staartveren en geel onder de vleugels.

Ze zijn een dimorfe soort, wat betekent dat hun kleuren en tekening gebruikt kunnen worden om het geslacht van een vogel te bepalen. Mannetjes hebben felrode snavels, zwarte gezichtsvlekken, en drie gekleurde banden rond hun nek. De zwarte ring verschijnt rond de leeftijd van 18 maanden, en de blauwe en roze ringen verschijnen rond de leeftijd van 3 jaar. Vrouwtjes, hoewel nog steeds aantrekkelijk, missen de gezichts- en kraagbanden, hoewel sommige een lichte verdonkering van de kleur rond hun nek vertonen.

Halsbandparkiet

Gezondheid & veel voorkomende aandoeningen

Hoewel deze vogel een over het algemeen gezonde gezelschapsvogel is, is hij vatbaar voor veel voorkomende ziekten zoals psittacose, polyomavirus, aspergillose, en een verscheidenheid van bacteriële infecties. Als hij zich verveelt, langere tijd alleen gelaten wordt, of depressief is, kan deze vogel zich bezighouden met zelfdestructief gedrag, zoals verenplukken.

Beweging

De parkiet is een zeer actieve vogel. Net als bij de meeste andere vogelsoorten is het een goed idee om een veilige plek te hebben waar het huisdier minstens 3 uur per dag buiten zijn kooi kan spelen en zijn vleugels kan strekken.

Halsbandparkieten moeten ook sterke kaakspieren onderhouden. Het is een goed idee om een verscheidenheid aan kauwspeeltjes, zitstokken, en kooiaccessoires bij de hand te hebben, zodat de vogel niet aan iets waardevols of gevaarlijks knaagt. Deze soort houdt van puzzels en ander ingewikkeld speelgoed, dat de vogel moet blijven vermaken.

Je gevederde vriend voorzien van een schaaltje water om in te baden zal hem ook erg gelukkig maken.

Schaf een Halsbandparkiet aan.

Halsbandparkieten zijn moeilijk te vinden soms. Je vindt ze over het algemeen bij vogelkwekers. Ze zijn er in een aantal kleurencombinaties.

Halsbandparkiet kosten

De halsbandparkiet kost tussen de €125 en €225.

Soortgelijke vogels

Als je de Halsbandparkiet leuk vindt kan je ook eens inlezen over de volgende vogels:

Click to rate this post!
[Total: 132 Average: 4.7]
Bol 7-daagseBol 7-daagse