Selecteer een pagina

Japanse kwartels

Japanse kwartels

Een korte introductie

De Japanse kwartel is een winterharde vogel die het goed doen in kleine kooien en relatief goedkoop zijn om te houden. Ze zijn gevoelig voor veel voorkomende pluimveeziekten, maar ze zijn in hoge mate resistent tegen ziekten. Japanse kwartels zijn na ongeveer 6 weken volwassen en zijn gewoonlijk na 50 dagen klaar om eieren te leggen. Hennen zouden in hun eerste legjaar 200 eieren moeten leggen als ze goed verzorgd worden. De levensverwachting varieert van 2 tot 5 jaar.

De volwassen mannelijke kwartel weegt ongeveer 100-140 g als de vogels niet aan genetische selectie op lichaamsgewicht onderworpen zijn geweest, terwijl de vrouwtjes ongeveer 120-160 g wegen.

Levensverwachting

2 tot 5 jaar

Lengte

17 tot 19 cm

Gewicht

100 - 150 g

Oorsprong

Zuid-Azië en Oost-Azië

Familie

Fazantachtigen

Uiterlijk

Zachtbruine veren met zwarte spikkels op de keel en bovenborst onderscheiden de vrouwtjes. De keel- en borstveren van de mannetjes zijn roestbruin. Een cloacale klier, een bolvormig orgaan aan de bovenrand van de buikholte dat een witte, schuimige substantie afscheidt, wordt ook bij de mannetjes gevonden. Deze eenmalige klier kan gebruikt worden om de voortplantingsgeschiktheid van een mannetje te bepalen.

Japanse kwartels

Eieren en de jonge kuikens

Japanse kwarteleieren zijn gevlekt bruin van kleur met een lichtblauw, kalkachtig materiaal dat ze bedekt. Elke hen heeft de neiging eieren te leggen met een duidelijk patroon of kleur op de schaal. Alleen witte eieren worden door sommige stammen gelegd. Het gemiddelde ei weegt ongeveer 10 g, of ongeveer 8% van het lichaamsgewicht van de kwartelkip. Als ze uitgekomen zijn, wegen jonge kuikens 6-7 g en zijn ze bruinachtig met gele strepen. Behandel de schalen met zorg, want ze zijn teer.

Broeden

Volgens onderzoek levert het paren van een enkel mannetje met twee of drie vrouwtjes een hoge vruchtbaarheid op. Bij het houden van kwartels in koloniehokken is één mannetje op drie vrouwtjes voldoende, waardoor mannelijke gevechten afnemen. Paar paringen in individuele kooien leveren vaak veel nakomelingen op. Bij oudere vogels daalt de vruchtbaarheid dramatisch. Inteelt verhoogt het voorkomen van afwijkingen en kan het voortplantingssucces aanzienlijk verminderen, dus vermijd het paren van nauw verwante individuen. Daarom is het een goed idee om hennennummers op de eieren te schrijven, ze in groepen uit te broeden, en de kuikens permanent te labelen als ze uit het ei komen.

Om kwartels van alle leeftijden te onderscheiden kunnen in de handel verkrijgbare vleugelbanden of pootbanden gebruikt worden om de stamboom bij te houden. Een beetje olieverf op de rugveren (niet op de huid) of nagellak op de tenen kan gebruikt worden om kwartels tijdelijk te identificeren.

Behandeling van de eieren vóór het broeden

De tijd vóór het broeden is van cruciaal belang voor een doeltreffende kwartelvermeerdering. Eieren moeten verschillende keren per dag verzameld worden en bij een temperatuur van 15°C gehouden worden; een huishoudkoelkast is onvoldoende koud. Gebarsten eieren komen zelden of nooit uit. Wanneer eieren niet langer dan een week bewaard worden vóór het uitzetten, worden de beste resultaten verkregen. Kwarteleieren moeten met voorzichtigheid behandeld worden, want hun schaal breekt gemakkelijk. Kwarteleieren kaarsen is moeilijk door hun gekleurde schalen. Een smerige broedmachine of broedplaats is een belangrijke bron van ziekte en vervuiling. Gebruik een quaternaire ammoniumverbinding of een commercieel ontsmettingsmiddel om het broedapparaat na elk gebruik grondig schoon te maken en te ontsmetten. Zet alleen schone eieren uit, want besmette eieren kunnen ziekte of besmetting veroorzaken. Vervuilde eieren kun je het beste schoonmaken met fijn schuurpapier of andere schuurmiddelen; eieren die geïncubeerd zullen worden, mogen niet gewassen worden. Eieren moeten zo snel mogelijk na het plukken begast worden, maar ze kunnen ook binnen 12 uur na het in de broedstoof leggen begast worden. Embryo’s tussen de 2 en 5 dagen mogen niet begast worden. Hieronder volgen de begassingsprocedures:
  • Gebruik voor elke kubieke meter incubatorvolume 25 g kaliumpermanganaat en 35 mL formaline (40 procent ).
  • Doe het permanganaat in een tienmaal zo grote schaal van aardewerk of emaille, en voeg de formaline als laatste toe. Draag een geschikt ademhalingstoestel of vermijd het inademen van de dampen.
  • Houd tijdens de begassing de ventilator draaiende en de ventilatieopeningen gesloten in broedstoven met geforceerde luchtstroom; open de ventilatieopeningen na 20 minuten. Open na 20 minuten de broedstoof en ventileer in stille-lucht broedstoven.
  • De luchtvochtigheid moet tijdens de begassing hoog zijn, en de temperatuur moet tussen 20°C en 30°C liggen.

Uitbroeden en incubatie

Afhankelijk van de stam en de incubatieprocedures bedraagt de incubatieperiode voor kwartels 17-18 dagen. Succesvolle broedgevallen vereisen een grondige kennis van de controle van de broedstoven; neem de richtlijnen van de fabrikant zorgvuldig door en bewaar ze om ze later te kunnen raadplegen. De twee meest voorkomende soorten broedstoven zijn ventilator-geventileerde (forced-draft) en stilstaande-lucht machines. Hoewel een geforceerde-ventilatie broedstoof de voorkeur verdient, kan een stil-lucht systeem ook doeltreffend zijn als het goed gebruikt wordt. Sommige versies zijn speciaal voor kwartels gemaakt. Japanse kwarteleieren kunnen in elke kippenei-broedstoof uitgebroed worden, maar van sommige machines moeten de eierbakken veranderd worden. Het brede uiteinde van de eieren moet in de instelbak gelegd worden.

Broedstoven met geforceerde tochtventilatie (ventilatoren)

Tot de 14de dag van het broeden kunnen broedstoven met geforceerde ventilatie een broedtemperatuur van 37,5° 0,3°C (99,5° 0,5°F) en een relatieve vochtigheid van 60 procent natte bolmeting van 30° 0,5°C (86° 1,0°F) handhaven. Om te voorkomen dat embryo’s aan de schaal blijven kleven, draai je de eieren om de 2-4 uur om. Kaar en extraheer gebarsten eieren, infertielen of dode embryo’s op de 14e dag. Stop met het keren van de eieren en leg ze in broedbakken. Een aparte broedstoof moet ingesteld zijn op 37.2°C (99°F) met een relatieve vochtigheid van 70% en een natte boltemperatuur van 32.2°C (90°F). Is de broedstoof een combinatie van broedstoof en broedmachine, stel dan de temperatuur in op 37,5°C, maar verhoog de relatieve vochtigheid tot 70 procent natte boltemperatuur van 32,2°C tijdens het uitbroeden. Tijdens het uitbroeden mag de broedkast niet geopend worden. Op de 17de of 18de dag van het broeden, als alle aanbevolen broedprocedures gevolgd zijn, kunnen de kuikens eruit gehaald worden.

Broedstoven (incubators) met stilstaande lucht

Broedstoven hebben geen bewegende delen Als je een broedstoof met stilstaande lucht gebruikt, is de gebruikelijke broedtemperatuur 38,3°C voor de eerste week, 38,8°Cvoor de tweede week, en 39,5°C voor het uitkomen van de eieren. De temperatuur van de eieren moet bij de punt genomen worden. Tot de 14e dag van het broeden moet de luchtvochtigheid minder dan 70% natte bol zijn bij 29,4°-30,5°C; daarna moet ze verhoogd worden tot 70% natte bol bij 32,2°C tot het uitkomen na 17 of 18 dagen voltooid is. In kleine broedstoven met stilstaande lucht kan het moeilijk zijn voldoende vochtigheid te handhaven; open de broedstoof niet vaker dan nodig is om de eieren te keren, en laat hem niet lang open staan. Minstens driemaal per dag, en liefst vijfmaal per dag, moeten de eieren met de hand gekeerd worden. Het gebruik van een potloodstreepje op de zijkant van elk ei kan helpen bij het juiste keren. Als de temperatuur in de broedstoof niet constant is, kan het nodig zijn de eieren naar verschillende plaatsen over te brengen. In broedbakken verstuiven pas uitgekomen kuikens soms. Dring, voordat de kuikens beginnen uit te komen, de eieren samen in een kleine ruimte of maak kaasdoek vast aan de bodem van de broedbak om dit te voorkomen.

Broeden in het wild

Japanse kwarteleieren kunnen ook gelegd worden onder de hoede van een broedse hen. Krielkippen zijn de beste optie. Een groep eieren moet gespaard worden en onder haar gelegd worden, zodat ze allemaal tegelijk uitkomen. Alle kippeneieren in het nest moeten weggegooid worden. Kwartelhoenders in Japan worden zelden zwanger.

Jonge vogels broeden en behandelen

Wegens de geringe grootte van pas uitgekomen kwartelkuikens zijn de juiste broedtemperaturen voor jonge kwartels van cruciaal belang. Ze hebben 3-4 weken na het uitkomen van het ei extra warmte nodig. Een commerciële broedmachine of een andere warmtebron die voldoende warmte geeft kan met succes gebruikt worden, en moet 30-46 cm boven de vloer van het hok geplaatst worden. Een gas-broder geeft extra warmte aan kwartelkuikens die op diep strooisel gehuisvest zijn op de foto hiernaast. Neem bij het stadium van de kuikens de temperatuur op. Houd die de eerste week van het broeden op ongeveer 35°C. Deze temperatuur kan met 3,5°C per week verlaagd worden tot de kuikens helemaal bevederd zijn, wat ongeveer 3-4 weken duurt. Het gedrag van kuikens is de perfecte leidraad voor het veranderen van de temperatuur. De aanwezigheid van kuikens die zich rond de warmtebron verdringen en het koud lijken te hebben, wijst erop dat de temperatuur te laag is. De temperatuur is ongeveer goed als de kuikens net buiten de warmste plaats beginnen samen te drommen. Verhoogde sterfte is bijna altijd het gevolg van te weinig warmte tijdens de eerste dagen van het broedseizoen. Trekkende koude lucht moet door de kuikens vermeden worden, vooral ’s nachts. Kleine kwartels moeten voorzichtig gehanteerd worden om te voorkomen dat ze in waterbakken wegzakken. Een conservenpot met een glazen of plastic bodem, en ook automatische kuiken mini-drinkbakken, werken goed zolang de drinkbak gevuld is met kiezelstenen of knikkers om de baby kwartels uit het water te houden. De kiezels kunnen veilig verwijderd worden als de kuikens de leeftijd van een week bereikt hebben. Schoon water moet steeds beschikbaar zijn, en waterbakken of troggen moeten regelmatig gewassen worden. Strooisel wordt gebruikt om vocht op te vangen en de uitwerpselen te verdunnen. Strooiselmaterialen zoals houtkrullen, zaagsel, en zand zijn geschikt. Voor kuikens moet het strooisel de eerste week 5-10 cm diep zijn en opgevuld met papier. Kuikens spartelen het liefst op stug, glad papier, dus gebruik zacht, ruw papier. Hoewel oude kranten geschikt zijn, zijn ze niet ideaal. Het is beter om papieren handdoeken te gebruiken. Om jonge kuikens aan te moedigen te eten, moet voedsel op de bladzijde gestrooid worden. Om verwondingen aan de poten te voorkomen bij kuikens die in draadkooien of op een draadvloer worden grootgebracht, moet het vloeroppervlak de eerste week of zo met grof papier bedekt zijn. Als Japanse kwartels op draad gehouden worden, kunnen ze zich bezighouden met verenplukken of andere vormen van kannibalisme. Snavelknippen kan al vanaf 2 weken leeftijd, en wordt gewoonlijk uitgevoerd met een commerciële snavelknipperaar met een heet mes. Een nagelknipper kan gebruikt worden om de bovenste punt van de snavel tijdelijk bij te knippen. De hoeveelheid voer en water in de drinkbakken zal verhoogd moeten worden nadat de snavels van de vogels bijgeknipt zijn. Verminder het aantal vogels per hok om verdringing te voorkomen, verlaag de lichtintensiteit, en verhoog de hoeveelheid voedingsvezels en grit. De Japanse kwartel is een territoriale vogel die zijn territorium zal beschermen tegen indringers. Zet twee groepen kwartels bij elkaar in een onbekende kooi of hok als ze gemengd moeten worden.

Huisvesting en uitrusting

Kwartels worden vaak gehouden in ruimten die lijken op garages. Zulke ruimten moeten echter goed geïsoleerd, geventileerd en tochtvrij zijn, en ook bescherming bieden tegen katten, knaagdieren en roofvogels. De huisvesting moet zo gebouwd worden dat de vogels comfort hebben, gemakkelijk toegang hebben tot voedsel en water, en efficiënt kunnen worden gezuiverd. De volwassen voorzieningen moeten geschikt zijn voor de doelstellingen van het project. Kleine parenkooien, bijvoorbeeld, zijn ideaal als de vogels voor de commerciële eier- of vleesproductie zullen worden grootgebracht. Volières of kleine hokken met diepstrooisel, die niet dagelijks uitvallen vereisen, kunnen de voorkeur van hobbyisten hebben. Voor de bouw van kooien of hokken wordt vierkant gelast draadgaas van 7 mm aanbevolen om een veilige standplaats te bieden, verwondingen aan de poten te voorkomen, en te voorkomen dat kuikens door zijwanden ontsnappen. Als volwassen kwartels 145 cm2 vloeroppervlak per vogel krijgen, zullen ze met succes leven en zich voortplanten (125 cm2 per vogel op draadbodems). In gemeenschappelijke hokken bouwen ze soms geen nest en verstoppen ze hun eieren vaak in het strooisel. Daarom neigen de meeste kwarteleierproducenten ertoe hun vogels in kooien te houden. Twee vogels passen in een kooi van 13 x 20 cm. Als de vogels bang worden, moet de kooi een stevig metalen of triplex dak hebben om hoofdwonden te voorkomen. Volwassen kwartels hebben een voederplaats nodig van 1,25-2,5 cm per vogel. Er moet voldoende voer zijn, maar als de voederbak te vol zit, zal er veel verspilling zijn. Een minimum van 0,6 cm trogruimte per kwartel moet steeds voorzien worden van schoon, vers water. Volwassen kwartels drinken uit tepeldrinkers en bekers. Per vijf vogels moet een nippel of beker gegeven worden.

Minimale eisen

Om een optimale eiproductie en vruchtbaarheid te handhaven, hebben Japanse kwartels 14-18 uur licht per dag nodig. Om efficiënt te blijven, moet in de herfst, winter en lente extra licht worden gegeven. Slechts ongeveer 8 uur licht van lage intensiteit per dag kan worden gegeven aan mannetjes die niet nodig zijn voor de fok of aan kwartels die worden opgefokt voor de vleesproductie. Dit is onvoldoende om de geslachtsrijpheid op gang te brengen; als gevolg daarvan zullen de vogels minder energie besteden aan vechten en paren en zullen zij sneller in gewicht toenemen.

Voedingsadvies

Het is mogelijk dat er geen in de handel verkrijgbaar regulier kwartelrantsoen is voor opgroeiende of broedende kwartels. In dat geval wordt een commercieel kalkoen- of jachtvogelrantsoen met verse ingrediënten van goede kwaliteit aanbevolen, idealiter in de vorm van kruimels om voerverspilling tegen te gaan. Kwartels moeten gedurende de eerste zes weken worden gevoederd met een dieet dat ongeveer 25% eiwit, 12,6 megajoule (MJ) aan metaboliseerbare energie (ME) per kilogram en 1,0% calcium bevat. Een commercieel startrantsoen van goede kwaliteit voor vederwild of kalkoenen bevat ongeveer 25-28% eiwit. Als dit niet mogelijk is, kan in plaats daarvan een kippenstartrantsoen (20%-22%) worden gebruikt, maar de vogels zullen zich dan langzamer ontwikkelen. De voederbehoeften van volwassen vogels zijn identiek aan die van jonge vogels, met dien verstande dat het calcium- en fosforgehalte moeten worden verhoogd. Vanaf de leeftijd van 5 weken kan schelpengrit of gemalen kalksteen aan het rantsoen worden toegevoegd, of kan het als gratis optie worden verstrekt. Het voer voor legkippen moet ongeveer 24% eiwit, 11,7 MJ metaboliseerbare energie per kilogram en 2,5-3,0% calcium bevatten. Bij warm weer, wanneer de dieren minder voedsel opnemen maar toch calcium nodig hebben om de eiproductie in stand te houden, moet dit laatste worden verhoogd tot 3,5 procent. Volwassen Japanse kwartels verbruiken 14 tot 18 gram voedsel per dag. Vers voer moet worden verkregen en opgeslagen in afgedekte recipiënten met goed sluitende deksels op een veilige, droge, koele plaats die vrij is van dieren en ongedierte. Vitamineverlies en ranzigheid kunnen optreden in voer dat langer dan 8 weken is opgeslagen, vooral tijdens de zomermaanden. De vloer met papier moet gevuld zijn met voer en de troggen moeten overlopen tot de kuikens onder de broedmachine worden geplaatst. Wanneer het papier is verwijderd en de kuikens hebben geleerd te eten, kan de hoeveelheid voer in de trog na ongeveer een week worden verminderd om verspilling te minimaliseren.

Verzorging

Kwartels hebben, net als andere pluimveesoorten die voor commerciële doeleinden gehouden worden, speciale zorg en aandacht nodig. Bij het aanpassen van de omgevingsomstandigheden moet rekening gehouden worden met de klimaatomstandigheden en de behoeften van de dieren van verschillende leeftijden. Droog voedsel moet altijd beschikbaar zijn, en drinkwater moet koel, veilig en gemakkelijk te bereiken zijn. Wees voorzichtig in de omgang met kwartels, want de vogels zijn snel bang en zullen woest vechten als ze gevangen worden. Overdreven of ruwe behandeling kan hun dood tot gevolg hebben. Geluiden en verstoringen die uit het niets komen, moeten gestopt worden. Katten, honden, knaagdieren en roofvogels moeten allemaal beschermd worden. Als legkippen naar een nieuw verblijf worden overgeplaatst, zal er waarschijnlijk een vertraging van 2-3 weken in de ontwikkeling optreden. Vermijd nieuwe vogels in het territorium van een bestaande groep te brengen.

Verzorging

Kwartels hebben, net als andere pluimveesoorten die voor commerciële doeleinden gehouden worden, speciale zorg en aandacht nodig. Bij het aanpassen van de omgevingsomstandigheden moet rekening gehouden worden met de klimaatomstandigheden en de behoeften van de dieren van verschillende leeftijden. Droog voedsel moet altijd beschikbaar zijn, en drinkwater moet koel, veilig en gemakkelijk te bereiken zijn. Wees voorzichtig in de omgang met kwartels, want de vogels zijn snel bang en zullen woest vechten als ze gevangen worden. Overdreven of ruwe behandeling kan hun dood tot gevolg hebben. Geluiden en verstoringen die uit het niets komen, moeten gestopt worden. Katten, honden, knaagdieren en roofvogels moeten allemaal beschermd worden. Als legkippen naar een nieuw verblijf worden overgeplaatst, zal er waarschijnlijk een vertraging van 2-3 weken in de ontwikkeling optreden. Vermijd nieuwe vogels in het territorium van een bestaande groep te brengen.

Ziekten bestrijden en voorkomen

De gemakkelijkste manier om ziekten te voorkomen is het volgen van sanitaire beheersprocedures. Kooien, voederbakken, drinkbakken, en uitrusting moeten allemaal regelmatig gewassen en ontsmet worden. Het is aan te raden een commercieel ontsmettingsmiddel te gebruiken. Sommige van de ziekten die gedomesticeerde kippen treffen, treffen ook Japanse kwartels. Sterfte zou geen probleem moeten zijn als huisvesting, dieet, houderij en hygiëne van hoge kwaliteit zijn. Vogels die de neiging hebben ziek te zijn, moeten van de rest van de kudde gescheiden worden. Dode vogels moeten zo snel mogelijk verwijderd worden. Alvorens met de verzorging te beginnen, is een diergeneeskundige diagnose aan te bevelen.
Click to rate this post!
[Total: 52 Average: 4.9]
Bol 7-daagseBol 7-daagse