Selecteer een pagina

Vogels voeren in de winter

Vogels voeren in de winter

Vogelsoorten

Tijdens de wintermaanden kunnen tientallen verschillende soorten achtertuinvogels je een bezoek brengen, afhankelijk van het klimaat, de geografie, en het terrein van je achtertuin en je streek van het land. Vinken, mussen, meesjes, gaaien, spechten, meesjes en kardinalen behoren tot de meest voorkomende wintervogels, maar ook andere vogels kunnen te voorschijn komen bij volle, aantrekkelijke voederhuisjes. Omdat natuurlijke voedselbronnen in de winter onvoorspelbaar kunnen zijn is het belangrijk dat wij als mens de vogels een beetje helpen.

Voederhuisjes voor vogels

Het is van cruciaal belang dat je in de winter een verscheidenheid aan vogelvoeders beschikbaar hebt om het grootste aantal soorten aan te trekken. Hoewel eenvoudige vogelvoeders zoals trechter- en platformontwerpen altijd populair zijn, moeten de voederhuisjes die je in de winter gebruikt een paar kwaliteiten hebben.

1. Zaden worden beschermd door afgedekt te zijn.

Voederhuisjes met een groot deksel over de voederplaatsen, zitstokken, en uitgiftebakjes zijn het handigst in de winter, omdat het zaad dan niet bedolven wordt bij sneeuwval of storm. Het voeren van vogels in de winter wordt vergemakkelijkt met doorvlieg-platform voederbakken. Om bescherming te bieden tegen alle stormen behalve de zwaarste, moet het deksel enkele centimeters over de rand van de voederbak uitsteken. Als je favoriete voederhuisje geen ingebouwd deksel heeft, kun je brede schotten toevoegen om sneeuw en ijs buiten te houden. Daarnaast zijn voederhuizen op paal handig, zo zijn de vogels meteen beschermd tegen katten en andere gevaren.

3. Plaatsing voor goede beschutting

Wintervogelvoederhuisjes moeten op beschutte plaatsen worden neergezet, weg van de ergste winden. Voederhuisjes die dichter bij het huis worden geplaatst zullen meer succes hebben bij het zichtbaar houden van de vogels voor het binnenshuis bekijken van vogels. Evenzo moeten voederhuisjes in de buurt van roofdierbestendige dekking, zoals heggen of een borstelhoop, worden geplaatst om de vogels tegen roofdieren te beschermen. Plaats voederhuisjes niet meer dan 2 meter van een muur of raam om botsingen met ramen te verminderen, en gebruik raamklevers of andere maatregelen om vogels te helpen het glas te vermijden.

4. Grotere capaciteit

Voederbakken met een grote capaciteit zijn favoriet om in de winter te voederen, omdat ze niet zo vaak bijgevuld hoeven te worden, wat ze voor vogelaars handiger maakt. Dit is alleen mogelijk als het zaad droog gehouden wordt; anders kan er schimmel op komen voordat het verteerd is. Open platform voederbakken moeten dagelijks geleegd en bijgevuld worden om schimmel en bederf te voorkomen. Overdekte voederbakken met grote inhoud zijn prima, maar open voederbakken moeten dagelijks geleegd en bijgevuld worden om schimmel en bederf te voorkomen.

5. Vogels hebben netheid nodig om te overleven

Omdat natuurlijke voedselvoorraden schaarser zijn tijdens de winter, kunnen meer vogels aangetrokken worden tot voederhuisjes in de achtertuin, die regelmatig schoongemaakt en gesteriliseerd moeten worden. Schimmel en andere ongezonde omstandigheden die ziekten kunnen veroorzaken bij vogels kunnen worden verminderd door goed schoonmaken. Gooi, indien mogelijk, na het schoonmaken vochtig zaad of met ijs bedekt zaad weg, en laat de voederbak drogen voor je hem opnieuw vult. Veeg ook de zitstokken, palen en andere onderdelen van de voederbak schoon.

6. Voedsel voor de winter

Omdat insecten en voedsel in de winter moeilijk te krijgen zijn, doen de meeste vogels die achtertuinen bezoeken dat om zich met zaden te voeden. Het ideale voedsel om vogels bij kouder weer te geven heeft een hoog vet- of oliegehalte, dat hen voldoende van energie zal voorzien om de winter door te komen. 

Om verspilling van zaad tot een minimum te beperken, onderzoek je bij de keuze van vogelzaad en andere maaltijden voor het voeren in de winter welke vogelsoorten in de winter aanwezig zijn en welk voedsel ze verkiezen.

6.1 Onze voorkeur

Onze voorkeur gaat uit naar de volgende mix van vogelvoeding voor in de winter. Dit vogel voer heeft hoge energie waardes en is hierdoor uiterst geschikt voor de koude winter maanden. Bedenk wel, al het voer wat je een vogel geeft zal helpen. Ofterwijl iets is beter dan niets.

7. Vogelzaad bewaren

Vogelzaad koop je het best in de herfst, wanneer veel gazon- en tuincentra kortingen op zaad geven om plaats te maken voor winterproducten. Zaad, vooral zaadmengsels en zonnebloempitten, kan gemakkelijk maandenlang meegaan als het goed bewaard wordt.

Zaad moet in een koele, droge omgeving worden bewaard, uit de buurt van insecten en knaagdieren, om het goed te kunnen bewaren. Kies een bewaarbak die in de winter gemakkelijk te bereiken is en die je kunt hanteren terwijl je handschoenen en dikke jassen draagt. Je zult meer zaad verbruiken dan je verwacht om de winterhonger van de vogels te stillen, dus zorg dat je een grote schep bij de hand hebt om de voederbakken gemakkelijk bij te vullen. Je zult blij zijn dat je de extra voorraad had.

8. Roofdieren en ongedierte

Voedsel is in de winter schaars voor eekhoorns, ratten, zwerfkatten en andere lastdieren en roofdieren in de achtertuin, net als voor vogels. Er zijn echter maatregelen die genomen kunnen worden om voederplaatsen te beschermen en vogels het vertrouwen te geven om de hele winter naar de voederplaatsen terug te keren.

Ongedierte-afstotende voederhuisjes, zoals voederhuizen op een paal, zijn ideaal.

Plaats voederbakken op een paar meter afstand van natuurlijke dekking, zodat vogels zich kunnen verstoppen als dat nodig is, maar niet zo dichtbij dat roofdieren ze in een hinderlaag kunnen lokken.

Om roofdieren en ongewenste soorten op afstand te houden, kun je overwegen een tijdelijke omheining of gaas rond voederplaatsen te plaatsen.
Ander voedsel voor plaagdieren, zoals maïskolven voor eekhoorns, moet op een aparte plaats worden neergelegd om ze af te schrikken de voederplaatsen te overvallen.

Vogels voeren in de winter

Onze tips!

Om in de winter het meeste uit het voederen van vogels te halen, volg je deze tips:

Maak na elke storm voederhuisjes, platforms en zitstokken schoon, zodat het zaad vrij beschikbaar is.

Laat fruit en bessen de hele winter aan bomen, heggen en struiken zitten om een natuurlijke bron van voedsel te vormen.

Om vogels van vloeibaar water te voorzien, installeer je een verwarmd vogelbad in je achtertuin of gebruik je een veilig verwarmingselement in een standaard vogelbad.

Stamp of schep sneeuw rond voederhuisjes om grondvoedende vogels gemakkelijk toegang te geven tot gemorst zaad.

Voor winterroots kun je zorgen door nestkastjes en vogelhuisjes het hele jaar omhoog te houden.

Achtertuinvogelen kan de hele winter door een plezierige bezigheid zijn, met zingende en achtertuinbezoekers die de koudste, donkerste dagen van het seizoen met zorg en attentheid opfleuren.

Click to rate this post!
[Total: 204 Average: 4.9]
Bol 7-daagseBol 7-daagse