Selecteer een pagina

Agapornis

agapornis

Een korte introductie

Een agapornis ook wel lovebirds of dwergpapegaaien genoemd zijn een van de kleinere papegaaiensoorten die als huisdier gehouden kunnen worden, maar deze vogel is nieuwsgierig en nog steeds in beweging. Agapornissen staan bekend om de zorgzame, attente banden die ze met hun partners scheppen, zoals hun naam al doet vermoeden.

Levensverwachting

20 jaar+

Lengte

14 cm

Gewicht

50 g

Oorsprong

Afrika

Familie

Papegaaiachtigen

Verblijf

Volière of een grote kooi

Minimale afmeting

Zo groot mogelijk!

Verschillende soorten Agapornissen

Er zijn negen soorten agapornissen, die allemaal lid zijn van de Agapornis familie, hoewel er maar een paar algemeen als huisdier verkrijgbaar zijn: perzikgezicht, gemaskerde, en Fischer’s agapornissen. Lovebirds danken hun naam aan hun hechte paarbanden. Agapornissen behoren tot de kleinere papegaaiensoorten. Agapornissen hebben korte, stompe staartveren, terwijl grasparkieten (“parkieten”) lange, puntige staarten hebben, en ze zijn vaak gedrongener.

Agaporniden zijn papegaaien, voor het geval je het nog niet wist. Ja, het zijn inderdaad papegaaien, ondanks hun kleine grootte. Ze hebben zygodactyl voeten en een gehaakte snavel (twee tenen wijzen naar voren en twee naar achteren).

Agapornissen in het wild leven in kleine groepen en voeden zich met vruchten, bessen, grassen en zaad.

Oorsprong

Behalve de Madagaskar (grijskop) lovebird, die endemisch is op het eiland Madagaskar, komen de meeste soorten lovebirds voor op het Afrikaanse continent.

De Internationale Unie voor het behoud van de natuur en de natuurlijke hulpbronnen heeft zes van de negen soorten Agapornissen als Least Concern geclassificeerd. Drie van de soorten worden echter met uitsterven bedreigd. Zowel de Fischer’s als de Nyasa lovebirds zijn Near-Threatened, waarmee ze een stap dichter bij Endangered komen dan de andere zes soorten. Beide agapornissen zijn in het wild bedreigd, maar de zwartwang-lovebird is het meest bedreigd. Hij is geclassificeerd als Kwetsbaar, slechts één niveau lager dan Bedreigd.

Voeding & Behandeling

Agapornissen houden, net als de meeste vogels, van lichaamsbeweging en hebben de grootste vogel kooi nodig die je budget en ruimte toelaten. Agapornissen die in een kleine kooi opgesloten zitten en nooit enige onafhankelijkheid wordt gegund, kweken neurotische neigingen en kunnen tot zelfverminking overgaan. Vogel Speelgoed is belangrijk voor deze energieke papegaaien. Merk op dat agapornissen zware kauwers zijn, dus kies speelgoed dat hun kauwen kan verdragen zonder verstikkingsgevaar te vormen. Een agapornis zal 12 tot 15 jaar of langer leven met de juiste behandeling en een goed uitgebalanceerd dieet.

Evenwicht is de sleutel tot goede voeding voor agapornissen, zoals dat voor de meeste vogels geldt. Water, eiwitten, koolhydraten en vezels, lipiden, mineralen, en vitaminen zijn allemaal belangrijke bestanddelen van een goed uitgebalanceerd dieet. Een dieet met alleen zaden is een recept voor ondervoeding, wat tot een aantal gezondheidsproblemen kan leiden. Samengestelde diëten die de essentiële voedingsstoffen bevatten en niet toestaan dat een vogel doorplukt en alleen de stukjes eet die hij lekker vindt, zijn de beste voederkeuze voor agapornissen. Vul aangepaste diëten aan met vogel-veilige groenten, bessen, en zelfs biologisch tafelvoedsel om de vogels meer afwisseling te geven (zonder sausjes of kruiden). Leer welke voedingsmiddelen je beter kunt vermijden, en als je vragen hebt, raadpleeg dan je dierenarts voor je je agapornis voert.

Persoonlijkheid en gedrag

Hoewel agapornissen klein zijn, zijn ze brutaal, nieuwsgierig, leergierig, en altijd in beweging. Omdat ze altijd beelden zien van twee agapornissen die tegen elkaar aankruipen, geloven veel mensen dat agapornissen in paartjes komen. Een agapornis schept zonder twijfel een sterke band met een andere agapornis. Toekomstige eigenaars moeten er echter op bedacht zijn dat een agapornissenpaar liever niet met andere mensen omgaat, omdat ze absoluut aan elkaar toegewijd zullen zijn. Een alleenstaande partner van een agapornis heeft veel sociaal contact nodig met de mensen in zijn of haar leven, en ook veel afleiding in de vorm van vogel speelgoed en andere veilige dingen om op te kauwen. Het territorium van een vrouwelijke agapornis kan extreem defensief worden (kooi).

Geluid & Spraak

Agapornissen zijn praatgrage wezens die de hele dag zingen en fluiten. Relax With Nature maakte een YouTube video die een uur lang lovebirds vastlegt. Bij dageraad en schemering zijn agapornissen bijzonder vocaal

Je zou denken dat agapornissen spreken op grond van hun vocalisaties. Lovebirds daarentegen gaan zelden met elkaar om op de manieren die je zou verwachten. Ze converseren met elkaar, maar niet met vreemden. Ondanks het feit dat ze niet bekend staan om hun vermogen te spreken, is hun gezang vriendelijker dan dat van veel andere gezelschapspapegaaien. Hoe meer agapornissen je hebt (en het is moeilijk er maar één te krijgen), hoe luider ze worden. Het zijn in het wild zwermende vogels die graag met elkaar converseren.

Gezondheid & veel voorkomende aandoeningen

Chlamydiose, zelfverminking, en voedingstekorten door een ontoereikende voeding zijn allemaal risico’s waarmee agapornissen te maken krijgen, vooral als ze gevoed worden met een op zaden gebaseerd dieet.

Schaf een agapornis aan

Agapornissen kun je kopen bij de meeste dierenwinkels en ook bij vogelkwekers. De prijs van het kopen of adopteren van een agapornis varieert. Enkele factoren die de prijs beïnvloeden zijn de plaats waar je je agapornis koopt of adopteert, de zeldzaamheid, en of de papegaai met de hand getemd is. Ondanks het feit dat de prijzen variëren, zijn ze meestal minder duur dan grote of zeldzame papegaaiensoorten. De prijzen varieerden van €25 tot €250, volgens een willekeurige internet zoekactie.

Zijn agapornissen geschikt als huisdier? Jij bent de enige die de beslissing kan nemen. Als je wilt weten of een agapornis in je leven zou passen, denk dan na over de behoeften en de persoonlijkheid van de vogel.

Soortgelijke vogels

Als je de Agapornis leuk vindt kan je ook eens inlezen over de volgende vogels:

Click to rate this post!
[Total: 77 Average: 4.9]
Bol 7-daagseBol 7-daagse