Selecteer een pagina

Catharina parkiet

Catharina parkiet

Een korte introductie

De catharina parkiet is een van de rustigste en stilste leden van de papegaaienfamilie, waardoor het een uitstekende vogel is. Catharina parkieten zijn iets gedrongener dan grasparkieten. Deze vogels houden, in tegenstelling tot parkieten, evenveel van lopen als van vliegen. Parkieten zitten of staan rechtop, terwijl deze liever lopen en neerstrijken met hun lichaam bijna evenwijdig of horizontaal aan de grond. Deze vogels spelen ook graag in het water.

Levensverwachting

10 tot 15 jaar

Lengte

15 cm

Gewicht

50 g

Oorsprong

Midden en zuid amerika

Familie

Parkiet

Verblijf

Volière of een grote kooi

Minimale afmeting

Minimaal 60 cm breed, bij voorkeur minimaal 100 cm

Geschiedenis en oorsprong

Verschillende ondersoorten van Catharinaparkieten leven in de wildernis van Mexico, Midden-Amerika en Zuid-Amerika. Deze vogels vind je in nevelwouden en dichte regenwouden op grotere hoogten in bergachtige gebieden zoals de Peruviaanse Andes. In de winter leven ze op lagere hoogten. In het wild leven ze in zwermen van soms wel 20 vogels.

Kenmerken

Catharina parkieten ontwikkelen charmante en gelijkmoedige persoonlijkheden als ze als zuigeling goed verzorgd en met de hand gevoed worden. Het zijn van nature vogels die graag tijd doorbrengen met (en zitten op) hun eigenaars. Ze zijn ongeveer even groot als een parkiet of een Dwergpapegaai, maar ze zijn meestal meer laid-back.

De zeer sociale Katharinaparkiet is een zeer onderhoudend gezinslid, dat altijd bereid is tijd te besteden aan interactie met zijn menselijke vrienden. Wie overweegt een Katharinaparkiet te adopteren, moet ervoor zorgen dat hij voldoende tijd heeft om met zijn nieuwe huisdier te communiceren, want Katharinaparkieten zijn gauw verveeld en hebben veel en regelmatig speeltijd nodig.

De natuurlijke roep van een Katharinaparkiet is zacht en bijna liedachtig. Deze intelligente soort heeft het vermogen om te communiceren door te praten en te fluiten. Je kunt een Katharinaparkiet houden in een appartement, want het is een stille vogel over het algemeen.

Zang en expressie

Deze onderhoudende vogels zijn stiller dan andere parkieten, liever fluisterend dan krijsend, en kunnen uitstekende praters zijn, die duidelijk articuleren ondanks hun kleinere woordenschat dan de meeste papegaaien. Deze vogels hebben een opmerkelijk vermogen om geluiden en fluittonen te imiteren.

Kleuren en tekening

Op hun rug, vleugels en armen hebben Catharinaparkieten in het wild overwegend groene veren met zwarte en donkergroene strepen. De staartveren zijn donkergroen en de onderkanten van de vleugels zijn blauw. Ze hebben bruine ogen en hoornkleurige snavels. Kleurmutaties bij in gevangenschap gefokte lijnparkieten – de veren veranderen van kleur nadat ze het wild verlaten hebben – zijn onder meer blauw, kobalt, turkoois en wit.

Mannetjes en vrouwtjes zijn vrijwel gelijk, maar aandachtige waarnemers kunnen opmerken dat mannetjes meer zwarte strepen hebben.

De verzorging van de Katharina parkiet

Hoewel groter altijd beter is, is dit een kleine vogel die geen super grote kooi nodig heeft. Een vierkante kooi van 60 cm is het absolute minimum voor een parkiet, mits je de vogel voldoende tijd per dag buiten de kooi geeft. Kleine zwermen van deze vogels doen het goed in volières met andere soortgelijke kleine soorten, maar wees erop bedacht dat ze luidruchtig kunnen zijn.

Catharinaparkieten kunnen, zoals alle papegaaiensoorten, kauwen en knagen, dus zorg voor voldoende geschikt kauwspeelgoed en natuurlijke houttakken om je vogel te helpen onderscheiden wanneer kauwen aanvaardbaar is.

Je Catharinaparkiete moet enkele uren per dag uit zijn kooi mogen om met de rest van de familie te communiceren. Deze vogels houden van rondhuppelen op meubels en vloeren, en ook van graven onder dekens en stoffen, volgens sommige eigenaars.

De Catharinaparkiet gaat, net als andere papegaaien, door een verontrustende tienerfase waarin ze slaan en bijten, maar dit gaat meestal snel voorbij en is geen groot probleem omdat de vogels niet groot genoeg zijn om ernstig letsel toe te brengen. Deze tienerfase gaat snel voorbij, en een schattig huisdier neemt zijn plaats in.

De nagels van een Catharinaparkiet groeien snel en moeten regelmatig geknipt worden. Deze parkieten zwemmen graag in een stilstaande waterschaal, want het zijn regenwouddieren. Ze nemen wekelijks of zelfs regelmatig een douche met een spuitfles gevuld met lauw water. Zorg ervoor dat je vogel kan poetsen en afdrogen in een tochtvrije omgeving.

Typische gezondheidsproblemen

Sommige van dezelfde ziekten treffen Katharina parkieten en grasparkieten als andere papegaaiensoorten, en deze ziekten zijn vaak fataal bij zulke kleine vogels, waar behandeling moeilijk is.

Veel andere problemen bij kleine papegaaien, zoals Catharinaparkieten, kunnen veroorzaakt worden door vitaminetekorten, die behandeld en vermeden kunnen worden door een gevarieerd dieet aan te houden dat verse groenten en fruit bevat, niet alleen zaden.

Vetgezwellen komen bijzonder veel voor bij parkieten, dus adviseren veel deskundigen deze kleine vogels gekiemde zaden te voeren als preventieve maatregel.

Voeding en Dieet

Deze vogel voedt zich in het wild met een verscheidenheid aan zaden, vruchten, insecten en larven. In gevangenschap gehouden Catharinaparkieten hebben, net als alle andere haakvogelsoorten die als huisdier gehouden worden, een dieet nodig van een zaden van hoge kwaliteit, en van een assortiment vogelveilige verse vruchten en groenten.

Een vogel kan op één dag tot 1 eetlepel voedsel opeten. Geef om de dag vers fruit en groenten, naast het zaad en pelletmengsel. Ook moet meer groente dan fruit gegeven worden. Vruchten kunnen bij sommige vogels spijsverteringsproblemen veroorzaken. Verminder de frequentie van de vruchten als je waterige ontlasting vindt.

Verse spruiten zijn favoriet bij aangelijnde parkieten. Calcium moet gegeven worden in de vorm van een mineralenblok.

Training

Catharinaparkieten zijn energieke vogels die in het wild veel tijd doorbrengen met samenspelen met hun vrienden, voedsel zoeken en ervoor zorgen dat roofdieren niet achter hen aan zitten.

Om voldoende beweging te krijgen, moet een parkiet 3 tot 4 uur per dag buiten zijn kooi kunnen spelen. Tijdens deze speelsessies moeten potentiële eigenaars ervoor zorgen dat ze hun vogels in de gaten kunnen houden in een veilige, vogelvrije omgeving.

Soortgelijke vogels

Als je de Catharina parkiet leuk vindt kan je ook eens inlezen over de volgende vogels:

Click to rate this post!
[Total: 22 Average: 5]
Bol 7-daagseBol 7-daagse